Vraag het dokter Dewilde (10)

Nadine vraagt zich af of haar poes last kan hebben van haar X-benen en Brigitte maakt zich zorgen om kat Milka, die na jaren overgewicht ineens af gaat vallen. Dokter Dewilde geeft antwoord. 

X-benen
Nadine heeft een poes van twee jaar oud met achter X-benen.
“Het valt vooral op als ze wegloopt. Ze lijkt er zelf geen last van te hebben. Kan dit op lange termijn effect hebben? Ze is verder kerngezond. “

 

Standafwijking
Dokter Dewilde: “Sommige katten zijn geboren met een standafwijking van de poten en hebben er geen last van. Soms is er toch een reden waarom de pootjes in een andere stand staan. Bij problemen van de heupen kan x-poten een symptoom zijn. 

Testen
Het is niet altijd gemakkelijk te zien of een dier pijnlijk of ongemakkelijk is. Voor de zekerheid zou ik je dierenarts naar haar laten kijken. Hij of zij kan dan testjes doen om te zien of er daadwerkelijk iets mis is met haar pootjes.”
Overgewicht en huidaandoening
Brigitte’s kat Milka heeft al jaren overgewicht. Brigitte wijt dit aan de sterilisatie. Milka woog vorig jaar nog 7,8 kg en nu nog 6 kg.
Er vorig jaar ook een huidaandoening bij  Milka vastgesteld, die ook intern schade kan aanrichten en tot overgeven kan leiden.
Milka, de kat van Brigitte de Vries
Milka, de kat van Brigitte de Vries
 Dieet
Sinds een paar weken krijgt ze naast haar regeliere senior brokjes, dieetvlees en dieetsnoepjes. “Ze drinkt nu veel meer en vraagt ook geregeld om vers water”. Brigitte maakt zich nu toch wel zorgen om dat afvallen.
Suikerziekte 
Dokter Dewilde:  “Dat ze 1,8 kg is afgevallen baart mij ook zorgen.  Veel drinken en afvallen betekent vaak dat er wat aan de hand is. Bij obese dieren komt suikerziekte vaker voor dan dieren met een gezond gewicht. De symptomen zijn afvallen ondanks dat ze goed eten en veel drinken (en daardoor ook meer plassen). Het zou een mogelijkheid kunnen zijn dat zij hieraan lijdt.”
Andere oorzaken
“Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn.
Ik zou haar zeker door je dierenarts laten nakijken, hij of zij zal dan kunnen bepalen wat er precies met haar aan de hand is. Ik zou niet te lang wachten. “

Anderen lazen ook:
1. Vraag het dokter Dewilde (9): anaalklieren 
2. Vraag het dokter Dewilde (8): piepende hond 
3. Vraag het dokter Dewilde (7): hond eet poep

 Wil jij ook een vraag stellen aan dierenarts drs. Dewilde over kleine medische problemen? Laat dan een reactie achter onder dit bericht of stuur je vraag aan info@petsie.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.