Vraag het aan dokter Dewilde (7)

Wanhopig is Ans Wagenmans. “Mijn Gizmo is 14 maanden en eet poep. wat kan ik daar aan doen?” Dokter Dewilde legt uit waarom honden poep eten en wat je eraan kan doen om het te laten stoppen.

“Coprofagie, oftewel het eten van ontlasting, komt veel voor bij honden. Hondeneigenaren beschouwen dit gedrag als onsmakelijk en dus ongewenst gedrag. Wie wil er nou graag een lik van een hond die net ontlasting heeft gegeten?”

Gizmo
Gizmo kan maar niet van de poep afblijven. Het baasje is wanhopig, zo schrijft ze aan doker Dewilde

Parasieten 
Niet alleen gaat de hond erg uit de bek stinken, ook kan de hond geïnfecteerd raken met parasieten of erg ziek worden.

Kattenpoep
Soms eten honden ontlasting van andere honden, maar het komt ook voor dat zij de eigen ontlasting opeten. Vaak eten honden geen hondenontlasting, maar wel ontlasting van andere dieren, zoals bijvoorbeeld kattenpoep.

Foto: honden.blogo.nl
Foto: honden.blogo.nl

 Maar waarom? 
Waarom een hond dit doet is niet altijd duidelijk. Wel kwam uit verschillende onderzoeken naar voren dat het gedrag erg veel bij pups en jonge honden voorkomt en dan vooral bij zwerfhonden of van straat geredde honden.

Teefjes eten over het algemeen vaker alle soorten ontlasting dan reuen. Teven houden van nature op deze wijze het nest schoon.

Kopieergedrag
Pups nemen dit gedrag soms over van hun moeder. Normaal stopt dit vanzelf, maar wanneer deze pups te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald, kan de coprofagie langer aanhouden.

Experiment
Coprofagie bij pups hoeft niet altijd gekopieerd te zijn van de moeder, soms maakt het onderdeel uit van hun experimenten. Vaak zal de nieuwigheid er snel af zijn en houdt het vanzelf op. Hier kan beter geen aandacht aan worden besteedt, anders wordt het vaak toch weer interessant voor de pup en zal hij langer doorgaan met het eten van poep.

Door zindelijkheidstraining 
Ook kunnen er problemen ontstaan tijdens de zindelijkheidstraining. Door op een straffende manier de zindelijkheidstraining toe te passen, kan de hond angst ontwikkelen. Honden die dit poepdoen worden recyclagehonden genoemd.

Voorkomen
Deze reden van coprofagie is erg moeilijk op te lossen. Het beste is natuurlijk om dit te voorkomen. Dit kan vrij simpel, door een degelijke zindelijkheidstraining toe te passen.

Géén vitamine tekort
Vooral vroeger werd voeding aangewezen als een oorzaak van coprofagie. Door een tekort aan essentiële voedingsbestanddelen, is het mogelijk dat een hond dit tekort probeert bij te werken door de uitwerpselen van andere honden en andere dieren te eten. In Nederland en andere westerse landen komt deze oorzaak van coprofagie bijna niet voor. 

Niet met de pot mee eten
Dit gebeurd dus alleen bij dieren die met de pot mee eten of dieren die een lichamelijke afwijking, zoals spijsverteringsstoornissen hebben.  Ook kunnen parasieten coprofagie veroorzaken.

 Honger en vraatzucht 
Honger en vraatzucht is de meest voorkomende oorzaak van coprofagie. Honden die op een dieet staan en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden op eten. Vaak vindt een hond ontlasting van (vooral) andere dieren nog hartstikke lekker ook, dus dat zal hij dan ook zeker niet overslaan.

Bij de meest voorkomende oorzaak van coprofagie (honger en/of vraatzucht) is consequent afstraffen de meest succesvolle methode.

Het is verstandig contact op te nemen met het Dierenziekenhuis en/of een gedragstherapeut(e) om eventuele lichamelijke afwijkingen uit te sluiten en de oorzaak van de coprofagie te ontdekken.

Dierenarts Laura Dewilde

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.