Leer je hond fluisteren op commando

Blaffen kunnen ze allemaal, die lieve viervoeters van ons. Maar wist je dat je je hond ook kan leren fluisteren? Wij leren je hoe je dat doet.

Met een beetje geduld en snoepjes kan je ver komen. Heb je ervaring met clickertraining, dan kan het nog sneller. En het mooiste van alles? Je hond vindt het nog leuk ook.

Filmpje 
In dit filmpje zie je dat veel baasjes en honden het voor elkaar hebben gekregen.  Wij leggen je uit hoe je dat zelf ook kan.

Beginnen
Ga op een rustig plekje zitten met hele lekkere snoepjes, bijvoorbeeld hele kleine stukjes worst, kaas of kip. Je hebt veel nodig, dus zorg dat het echt hele kleine stukjes zijn, maar wel iets waar je hond echt gek op is. Bedenk twee commando’s die je wil gebruiken. Een voor praten en een voor fluisteren. Je kan het zelfs nog uitbreiden met een commando voor stil zijn.

Praten
Ga voor je hond zitten, houdt het snoepje op zodat hij het kan zien (en ruiken) en wacht. Bijna alle honden zullen gaan nadenken hoe ze dat snoepje kunnen krijgen en dan gaan blaffen. Blaft je hond een keer? Zeg dan ‘Praat’ en geef meteen het snoepje. Als je een clicker hebt, klik dan gelijk als hij blaft en zeg  ‘Praat’. Heel veel blaffen beloon je uiteraard niet. Je zal wat geduld nodig hebben want de meeste honden denken eerst dat veel blaffen beloond gaat worden. Hou dus vol. Train liever vaker kort, dan een keer heel lang. Een sessie van 10 tot 15 minuten is lang genoeg.

Foto: Zack George -https://www.youtube.com/watch?v=Y5IF1aymG1I
Foto: Zack George –https://www.youtube.com/watch?v=Y5IF1aymG1I

 

Fluisteren
Om je hond zachtjes te leren blaffen, begin je weer op dezelfde manier als bij praten. Houdt het snoepje waar je hond het kan zien. Gebruik het commando ‘Praat’. Als hij blaft, beloon je niet, maar gebruik je het commando voor fluisteren, bijvoorbeeld ‘fluister’. Dit zeg je heel zachtjes. Grote kans dat je hond je verward aankijkt, want hij zal niet gelijk snappen wat je wil.  Je zal dus weer veel geduld moeten hebben én heel goed moeten opletten. Meestal gaan honden na een tijdje niet doorblaffen, maar een aanzet tot een blaf doen. Dat geluid moet je gelijk belonen.

Oefenen
Als je hond beide commando’s snapt ga je ze regelmatig afwisselen. Je kan nu zelfs de uitdaging nog groter maken en je hond leren stil te zijn. Ga dan weer op dezelfde manier te werk, gebruik een commando voor ‘Stil’ en beloon je hond als hij niet fluistert en niet blaft.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.