De beste tips voor een gezond gebit van je hond

Een blije en gezonde hond begint bij een gezonde mond. Ze regelen hun  lichaamstemperatuur ermee. Ze worden blij van kauwen, stokken vangen en dragen. En je krijgt als baasje ook nog die slobberzoen. Met deze tips houdt je je viervoeter gezond. 

Gebitscontrole
Laat het gebit van je hond regelmatig controleren door de dierenarts. Beter voorkomen dan genezen. In februari hebben veel dierenartsen promoties lopen, dan voel je het ook wat minder in je portemonnee.

Zelf nakijken en signalen
Wen je hond van kleins af aan thuisonderzoek en doe dat regelmatig. Geen stress bij de dierenarts en je bent er snel bij als er toch iets aan de hand is. Til de lippen op, kijk of het tandvlees mooi roze is en de tanden wit en zonder afgebroken stukjes.  Geen bobbeltjes op het gehemelte de tong of de binnenkant van de wangen. De kaken moeten ook soepel open kunnen en er moet voldoende en kleurloos speeksel zijn.
Als er iets aan de hand is zal je hond dit instinctief proberen te verbergen. Het wennen aan het thuisonderzoek is dus echt belangrijk. Lees ook: Hoe weet je of je hond kiespijn heeft? 

www prairieanimalhospitalsc com
foto: prairieanimalhospitalsc.com

Geurtest
Je hond eet geen rozenblaadjes, dus een beetje hondenlucht is normaal. Maar een echte vieze lucht betekent meestal dat er wat meer aan de hand is.  Wat dat allemaal betekent lees je in “Mijn hond stinkt uit zijn bek, hoe komt dat?

Tanden poetsen
Een dagelijkse korte verzorging met speciale hondentandpasta houdt het gebit in optimale conditie. Je doet dit beter elke dag kort, dan af en toe heel grondig. Bovendien zie je dan elke dag hoe het met de mond gesteld is. Hoe je dat aanpakt lees je in “Tanden poetsen hond en kat, moet dat? “.

Kauwen
Kauwen op botten en speciaal speelgoed is een onontbeerlijk onderdeel van een goede verzorging. Het is de natuurlijke manier waarop honden zelf hun gebit verzorgen. De botten en speeltjes mogen niet te hard zijn. Je wil niet dat er stukjes van hun tanden splinteren. Pas dit aan aan het gebit van je hond. Een yorkshire terrier en een bull mastif hebben nu eenmaal een iets ander gebit.
Kauwen is bovendien ook heel goed voor de emotionele balans van je hond. Het verlaagt het stressniveau en stimuleert de aanmaak van ‘gelukshormonen’ (o.a. serotenine en endorfine).

foto: wikimedia.org
foto: wikimedia.org

Supplementen
Om de mondhygiëne nog een steuntje in de rug te geven kan je gebruik maken van sprays, gels of additieven die je aan het drinkwater of de voeding toevoegt. Er is zelfs mondwater speciaal voor honden.

Voeding en snoepjes
Heeft je hond aanleg voor tandproblemen door bijvoorbeeld de stand van het gebit, dan kan je je dierenarts om advies vragen en speciale voeding en snoepjes gebruiken.

Anderen lazen ook:
1. Mijn hond stinkt uit zijn bek, hoe komt dat?
2. Tanden poetsen hond en kat, moet dat?
3. Hoe weet je of je hond kiespijn heeft? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.