poets je tanden hond

Hoe weet je of jouw hond kiespijn heeft?

Kiespijn bij honden komt vaker voor dan we beseffen. Alleen weten we het vaak niet. Maar hoe weet je nou of jouw lieveling pijn heeft?

De meeste honden zijn toegewijde kauwers. Grote kans dat er op een gegeven moment een haarlijnfractuur in een gebitselement komt of dat er een stukje van een tand afbreekt.

Abces
Als daardoor het tandmerg bloot komt te liggen, kunnen bacteriën het wortelkanaal binnendringen en kan er een abces ontstaan. Helaas is er vaak aan de buitenkant niets te zien. Deze abcessen kunnen alleen met röntgenfoto’s worden aangetoond.

Vol proppen
Want als het aan je hond ligt, zal jij er niet zoveel van merken. Voedsel is belangrijk, reden genoeg om zich vol te proppen alsof er niets aan de hand is. Maar zo kan het lijden, zonder dat je het in de gaten hebt, wel lang doorgaan.

 Waar moet je op letten?
Vege tekenen zijn als ze hun poot langs de snuit bewegen samen met het tonen van een zielige blik. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze dan altijd kiespijn hebben. Laten honden voedsel uit hun bek vallen, kauwen ze aan één kant of vragen ze om voedsel maar eten ze het vervolgens niet op, dan is er vaak meer aan de hand en kan een hond kiespijn hebben.

Stinkende adem

Foto: dierenziekenhuisdrechtstreek.nl
Foto: dierenziekenhuisdrechtstreek.nl

Een andere aanwijzing is een stinkende adem. Vaak is er dan wat aan de hand met het tandvlees. Tandsteenafzetting ziet er niet fijn uit, maar net als bij het tandvlees hoeft er niet perse pijn in het spel te zijn.

Wortelkanaalbehandeling? 
Bij kiespijn kan er gekozen worden om voor een wortelkanaalbehandeling. Maar vaak betekent kiespijn behandelen negen van de tien keer dat de boosdoener getrokken moeten worden.

Naar de dierenarts 
Ga altijd naar je dierenarts als je vermoed dat jouw viervoeter last heeft van tand- of kiesproblemen en kijk samen wat het beste is voor jouw lieveling.

Een gedachte over “Hoe weet je of jouw hond kiespijn heeft?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.