Mijn hond stinkt uit zijn bek. Hoe komt dat?

Je hond komt blij op je af rennen en hijgt in je gezicht. Maar wat een lucht komt er uit dat bekje. Ruiken honden nu eenmaal anders of  is er iets aan de hand?

De medische naam voor slechte adem is halitosis. Het is het gevolg van bacteriën die de geuren produceren en ophopen. Die penetrante geur die je tegemoet komt is in ieder geval een teken dat er iets aan de hand is.

Oorzaken
Stinkt je hond langdurig uit zijn bek dan kan hij een betere mondverzorging nodig hebben of gebitsproblemen hebben. Maar ook met maagdarmkanaal, lever, longen of nieren kan iets aan de hand zijn.

foto: joanna@cheezburger.com
foto: joannascheezburger.com

Typische luchtjes
Ruikt je hond ineens heel anders uit zijn mond, neem dan gelijk contact op met je dierenarts. Een paar typische geuren:
– een zoete of fruitige geur kan wijzen op diabetis, zeker in combinatie met meer drinken en plassen dan normaal,
– een urine-achtige lucht kan een teken zijn van nierproblemen,
– en erg smerige lucht gecombineerd met overgeven, geen zin om te eten, het wit van de ogen of tandvlees dat gelig kleurt kan op een leverprobleem wijzen.

Naar de dierenarts
Om vast te stellen wat er precies aan de hand is zal de dierenarts je hond fysiek onderzoeken en eventueel bloed afnemen wat door het laboratoruim wordt onderzocht. Daarnaast zal je samen met je dierenarts zoeken naar antwoorden in het dieet van je hond, hoeveel hij beweegt en wat er uit zijn gedrag af te leiden is.  Wat de oplossing voor de onfrisse adem van je hond is hangt uiteraard af van de preciese oorzaak.

Preventie
Veel mensen denken dat een hond met een vies luchtje uit zijn bek vrij normaal is. Zeker als ze wat ouder worden. Maar dat is toch echt niet zo. Laat je hond regelmatig nakijken door een dierenarts, zorg voor goede voeding, gebitsverzorging en beweging. Dat voorkomt  een hoop problemen.

Bron: http://pets.webmd.com/

Hoofdfoto: animalteeth.net

Anderen lazen ook:
1. Apart, deze man test hondenvoer en is er dol op
2. Mijn kat lust geen brokjes, is dat erg?
3. Gevaarlijk dikke dieren in dierentuin moeten op dieet

Meer Petsie
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter en Pinterest. Maak je gebruik van Twitter of Pinterest? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.