Mijn kat lust geen brokjes, is dat erg?

Een kat die haar neus ophaalt voor brok voer, dat is geen uitzondering. Kan het ook kwaad of is het helemaal niet erg, en wat zijn de alternatieven? Voedingsfabrikanten doen aardig hun best om die brokjes wat extra geur- en smaakstoffen mee te geven, maar dat is niet altijd een succes. 

16305-Tabby-cat-eating-from-a-bowl-white-background-1024x617Kieskeurig
Heb je alle moeite genomen om het beste voer voor je poezelige vriend uit te zoeken, kijkt hij er niet naar om. Of hij moet op speciaal dieet voor een medisch probleem en dan eet hij het niet. Dit klinkt aardig bekend voor menig baasje.

Oorzaken
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kat zijn brokjes niet meer wil. Als je kat uit zijn bek stinkt dan is de kans groot dat er iets met zijn tanden of tandvlees aan de hand is en dat eten gewoon pijnlijk is. Als je vriendje ouder wordt of als er medisch iets aan de hand is verminderd zijn eetlust ook vaak. Ook kan hij misselijk zijn als er sprake is van bijvoorbeeld nierproblemen.
Vooraleer je de hele dierenspeciaalzaak leeg koopt kan je beter even contact opnemen met je dierenarts als zijn eetpatroon ineens veranderd.

Zacht voer
Voor bijna alle brokjes zijn ook zachte varianten te krijgen, ook in dieetvoer. Ook hier zal je weer moeten zoeken. Moet het paté zijn of heeft hij toch liever een zacht stukjes met saus?. Je zal een beetje moeten gaan testen. Een voordeel van zacht voer is het extra vocht wat je kat binnen krijgt. Vaak zijn het niet de beste drinkers, terwijl ze dat toch echt wel nodig hebben. Wat je ook kan doen is een beetje warm water over de brokjes doen. Dan worden ze wat zachter en wordt de geur van het eten wat sterker.

Carnivoor
Er wordt vaak gezegd dat de brokjes noodzakelijk zijn voor een goed gebit. Maar dat is zeker niet alle gevallen waar. Een kat heeft niet hetzelfde gebit als het baasje. Ze kauwen ook niet echt. Hun gebit is gemaakt om een stuk vlees af te kunnen scheuren en daarna bijna meteen door te slikken.

Trends
In de voeding voor huisdieren, vooral voor honden en katten, zijn er veel nieuwe mogelijkheden. Van rauw tot biologisch, van gevriesdroogd tot zelf koken. Als je wil overstappen op een nieuw soort voeding voor je kat, hou er dan rekening mee dat hij een tijdje zal moeten wennen.

Tip: Drinkt je kat erg weinig? Zet dan het bakje water niet vlak bij zijn voer en zorg dat hij met zijn snorharen het bakje niet raakt.

Anderen lazen ook:

1. Badkamermat weer onder de kattenplas, en nu?
2. Ochtendterreur, heeft je kat een ochtendhumeur?
3. Als de baas van huis is, laat de kat dan spelen

Meer Petsie  
Je kan Petsie vinden op FacebookTwitter, Instagram en natuurlijk onze blog. Maak je gebruik van Twitter of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten!

2 gedachten over “Mijn kat lust geen brokjes, is dat erg?”

 1. Hoi
  mijn kater hij heet gijsje

  Hij wel zijn brokje niet
  hij last zijn bakje staan met eet

  Groetjes van judith van gils
  DR TITUS BRANDSMAPLEIN 9a

 2. Mijn poes chiba is 2 jaar gekregen van een kennis chiba heeft nooit brokjes gegeten wat kan ik doen zodat zij toch brokjes kan eten

  Corinne girigori

  Groetjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.