Tanden poetsen hond en kat, moet dat?

Je hond en kat houd je langer gezond als je regelmatig hun tanden poetst. Hoe je dat aanpakt zonder je vingers te verliezen delen we graag met je. Eens dat ze het gewend zijn kost het je maar een 30 seconden tot een minuut. 

Vaak hebben honden en katten ouder dan 3 jaar al gebitsproblemen. Bij honden is dat zelfs 80%.  Dat is het gevolg van etensresten die blijven zitten. Met een goede tandverzorging thuis en een jaarlijkse controle bij de dierenarts kan je dat voorkomen.

foto:  addelburgh.tumblr.com
foto: addelburgh.tumblr.com

Voorbereiding

  1. Zoek een rustig moment uit als jullie allebei ontspannen zijn.
  2. Wen je hond of kat aan aanrakingen aan de mond. Masseer de lippen, til ze langzaam op en raak de tanden lichtjes aan. Neem je tijd en beloon met woorden en snoepjes.
  3. Neem een stukje gaas. Maak het een beetje vochtig en plak de stof zo rond je vinger. Doe de lip voorzichtig aan een kant omhoog met je vrije hand en zet de vinger met het gaasje voorzichtig in de mond van  je hond of kat. Maak de voortanden met kleine cirkelbewegingen schoon. Wrijf ook over het tandvlees.  De kans dat je hond en zeker je kat dit allemaal ineens toelaat is niet groot, maar dat hoeft ook niet. Je kan dit in stukjes opbouwen.
  4. Is je hond of kat het poetsen met het doekje gewend, dan kan je speciale tandpasta op het doekje doen en het hele proces herhalen.  Honden- en kattentandpasta smaakt meestal naar lever of kip en is speciaal op ze afgestemd. Gebruik zeker geen tandpasta voor mensen. Die gaat vaak schuimen, bevat veel fluoride en vinden ze erg vies smaken.
  5. Als dit allemaal goed gaat kan je over stappen naar tandenborstels.  Je kan kiezen voor een speciaal klein tandenborsteltje of een vingertandenborstel.
foto: http://www.petdental.ca/
foto: http://www.petdental.ca/

Tandenborstel
Doe eerst een beetje tandpasta op de tandenborstel. Doe dan de lip met een hand omhoog en zet met je andere hand de tandenborstel in een hoek van 45 graden tussen het tandvlees en de tanden. Maak een ovale beweging. Zorg dat de borstelharen goed rond de aanzet van de tanden en tussen de tanden komen. Let ook goed op de grote snijtanden en zorg dat je achter in de mond komt en aan de binnenkant van de tanden.

foto: http://www.vetwest.com.au/
Vinger tandenborstel
Plaats de borstel op je wijsvinger en doe  er een beetje honden- of kattentandpasta op. Begin voor in de mond en maak een ovale beweging over de voortanden en het tandvlees. Ga dan naar de zijkanten en beweeg op en neer aan de buitenkant en de binnenkant.
foto: http://www.vetwest.com.au/
Hoe vaak en hoe lang

Zijn de tanden en het tandvlees van je huisdier gezond dat is 3 tot 4 keer per week poetsen voldoende. Heeft je hond of kat snel last van tandplak, dan kan je het beter dagelijks doen. In alle gevallen is een halve minuut tot een minuut voldoende.

Anderen lazen ook:
1. Nagels van je hond knippen, paniek?
2. Hondenkapsels, er is nog meer dan lekker kort
3. Deze 5 speeltjes maak je zelf voor je kat

Meer Petsie
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter en Pinterest. Maak je gebruik van Twitter of Pinterest? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.