Nagels van je hond knippen, paniek?

Een nagelschaar, een baasje en een hond. Enorm gejank, paniek en een verhit baasje.  De nagels knippen van je hond is vaak geen pretje. Niet voor jou en niet voor je hond. Toch is het een belangrijk onderdeel van de verzorging. Daarom hebben wij een paar tips om dat makkelijker te maken.

dog_pictures_now_panic-s435x415-180592

Stel je eens voor dat je ergens rustig staat en je partner trekt je half uit balans, doet je schoen uit en begint ineens aan onder je voet te kietelen. Je schrikt je rot en probeert hem of haar weg te duwen, maar je wordt vastgeklemd en het kietelen wordt knijpen. Geen fijn idee toch? Zo zou je hond zich wel eens kunnen voelen bij een nagelknipbeurt.

Laat maar zitten
We kunnen het ons heel goed voorstellen. Je wil je hond niets aandoen wat hij niet leuk vindt. Toch moet je er voor zorgen dat de nagels van je hond niet te lang worden. Te lange nagels kunnen er voor zorgen dat de stand van de voetjes veranderd en daardoor gewrichtsproblemen veroorzaken. Of ze kunnen met hun nagels ergens achter blijven haken met alle gevolgen vandien.

In de knuffelsessie
Knuffel je vaak met je hond? Zorg dan dat je ook de voetjes en teentjes vaak streelt, masseert en in heel kleine cirkeltjes draait.

Belonen en opbouwen
Maak van de nagelknipper een leuk voorwerp. Laat hem er aan snuffelen, maar niet in bijten. Leg het schaartje gewoon op het voetje en geef een snoepje als je hond kalm blijft. Houdt het de knipper tegen de nagel aan en beloon ook weer. Neem de nagel in het schaartje zonder te knippen, weer belonen. Als je dan een nageltje kan knippen, dan volgt een hele grote beloning, de jackpot!

Neem je tijd
Deze stapjes hoeven niet in een dag en achter elkaar. Hou het leuk en maak er een spelletje van door het belonen. Je hoeft ook niet ineens alle nagels te knippen. Ligt je hond rustig, pak dan zijn pootje zacht maar stevig vast, ga absoluut niet klemmen en knip een of twee nageltjes. Later op de dag doe je er weer een paar.

nagelsknippenNiet in het ‘leven’ knippen.
Zorg dat je de nagels niet te kort knipt. Je wilt geen bloedbad en trauma’s voor jezelf en je hond.
Heeft je hond licht gekleurde nagels dan is makkelijk te zien hoever de bloedbaan in de nagel doorloopt, het ‘leven’.
Heb je een hond met donker gekleurde nagels, dan is het lastiger. Is je hond eenmaal gewend aan het knippen, zet de nagelknipper dan op de plek waar je wilt knippen en geef lichte druk. Als je hond dan zijn poot probeert weg te trekken of gaat piepen, dan zit je te ver. Probeer dan een kleiner stukje af te knippen. Geef dus weer een beetje druk met de nagelschaar. Als er geen reactie komt dan kan je knippen.

Alternatieven
Lukt het niet of vind je het te eng om in het ‘leven’ te knippen? Roep dan de hulp in van een professional. Natuurlijk kan je dierenarts of de assistente de nagels van je hond knippen. Maar wist je dat je ook bij elke trimsalon terecht kan? Vaak is dat een stuk goedkoper en ze hebben er veel meer ervaring mee.

Anderen lazen ook: 
1. Uit de praktijk van dokter Fennema
2. Badtips voor honden
3. Heldhaftige huishond pakt inbreker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.