Uit de praktijk van dokter Fennema

 In zijn column vertelt dierenarts Anton Fennema iedere vrijdag over wetenswaardigheden uit zijn praktijk. Vandaag: een ‘horrorkat’.

cat

De telefoon ging om 12 uur s’nachts. Een verontruste mevrouw aan de telefoon. “Dokter, mijn kat is denk ik aangereden. Er zit bloed in zijn ogen,” sprak zij. Ik was direct klaarwakker. “Komt u maar naar het dierenziekenhuis,”zei ik.

Roy Donders
Snel kleedde ik mij aan en ging op pad. Aangekomen bij de praktijk zag ik dat de vrouw al op mij stond te wachten. Gekleed in een soort Roy Donders huispak en al volledig afgeschminkt. Ik zag haar bezorgde blik. “Komt u binnen we gaan snel kijken.”

Horrorpoes
We gingen naar de spraakkamer en daar zag ik de poes. Beide ogen waren gevuld met bloedslierten. Het leek wel een kat uit een horrorfilm. “Zo kwam hij vanavond thuis, ik denk dat er een auto tegenaan is gereden maar ik kan geen wonden ontdekken.”

Dokter, wat doet u nu?
Ze vermelde terloops dat de kat erg rusteloos was en mager geworden was op haar oude dag. Ik zag behalve bloed in beide ogen verder geen tekenen van een aanrijding. Ik begon een stukje van de staart te scheren. “Dokter, wat doet u nu?”,  riep de vrouw verbaasd.  ”Ik ga de bloeddruk van uw kat opmeten” legde ik uit.

Hoge bloeddruk
Ik had al bij het algemeen onderzoek gevonden dat de kat een hoge hartslag had en een duidelijk voelbare schildklier. “Ik denk dat uw kat door een te snel werkende schildklier een hoge bloeddruk heeft gekregen. “Oh hemel,” riep zij uit. “Mijn man heeft ook hoge bloeddruk maar hij neemt zijn pillen nooit in. Nu kan ik hem laten zien wat er gebeurt als je hoge bloeddruk hebt!”

Het leek wel of ze blij was dat haar kat dit overkomen was….

Anderen lazen ook: 
1. Uit de praktijk van dokter Fennema
2. Tien meest giftige planten voor honden
3. Badtips voor honden

 

Een gedachte over “Uit de praktijk van dokter Fennema”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.