Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Dierenarts Laura Dewilde. petsie.nl

Vraag het aan dokter Dewilde

Sonja vraagt zich af waarom haar konijn steeds klonten poep aan zijn achterste heeft en Jeanette maakt zich zorgen om haar hond Max die zo stil is sinds zijn maatje is overleden. “Kan ik hier wat aan doen?” Dokter Dewilde geeft op beide vragen antwoord.

 

Max en Salt petsie.nl
Max (de herder) met zijn grote vriend Salt die overleden is. Foto: Jeanette Tonbreeker

Max, de hond van Jeanette Tonbreeker is erg stil sinds zijn maatje Salt overleden is. “Hoe lang duurt dit en kan ik er wat aan doen?”

 

Dokter Dewilde: “hoe dieren het verlies van een maatje verwerken is vaak erg verschillend. Bij het ene dier merkt de eigenaar amper iets, terwijl de ander weken of maanden van slag kan zijn.”

Extra aandacht
“Ik durf dus niet te zeggen hoelang het gaat duren. Extra aandacht, en bijvoorbeeld een wandeling op een andere plek dan gewoonlijk geven afleiding en zullen hem helpen.” 

In het artikel ‘rouwen honden ook’ kan je er nog meer over lezen.

 

Konijnen Petsie.nl
Foto: Sonja Bijsterveld

Sonja Bijsterveld snapt niet waarom haar gecastreerde konijn steeds last heeft van klonten poep aan z’n achterste. “Hij is eet droogvoerkorrels, vers hooi, droog brood en af en toe een wortel of een broccolistronk. We hebben mestonderzoek laten doen maar er zijn geen parasieten gevonden. Wat is dit toch? Hij is levendig en loopt buiten.”

 

Speciale ontlasting
“Een konijn heeft elke dag speciale ontlasting ‘caecotrofen’ die ze vanuit de anus direct opeten”, legt Dokter Dewilde uit. “Je kunt het vergelijken met een koe die zijn gras herkauwt. Deze ontlasting is plakkerige dan de normale keutel en belangrijk om een goede darmwerking te behouden.”

Geen behoefte 
“Het kan zijn dat hij te veel brokjes krijgt waardoor hij minder behoefte heeft deze keutels te eten.  Sommige konijnen zijn wat te zwaar en door hun dikke lijfje kunnen ze moeilijk deze plakkerige keutels pakken. Het kan zijn dat deze keutels bij jouw konijntje blijven plakken.” 

 

Alleen hooi
“Als dat het niet is zou je eens kunnen proberen om alleen hooi te geven. Bij de dierenarts is speciaal dieetvoer verkrijgbaar met extra vezels. Dat kan je ook zeker proberen. Konijnen hebben naast onbeperkt hooi maar een klein handje brokjes nodig per dag.” 

 

Let op bij warm weer 
“Let op dat hij op warme dagen niet met een vies achterwerk rondloopt, bepaalde vliegen komen op de ontlasting af en leggen eitjes op het konijn. De (vleesetende) larven die uit de eitjes komen brengen het konijn binnen een heel korte tijd veel schade aan. Dit kan dodelijk zijn wanneer er niet snel wordt ingegrepen. Dit zien we helaas geregeld in de zomer maanden.”  

 

Groet,
Dierenarts Laura DeWilde

Anderen lazen ook: 
1. Vraag het dokter Dewilde (5)- goedaardige tumor 
2. Vraag het dokter Dewilde (2)- overal plassen
3. Vraag het dokter Dewilde (4)- hond wil geen dieetvoer eten 

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860

Een gedachte over “Vraag het aan dokter Dewilde”

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4360 ans Wagemans schreef:

  Hallo. .

  ik heb een boomer van 14 maanden en die eet poep.
  wat kan ik daar aan doen.

  Eem wanhopig vrouwtje.

  Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4360
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4360

Geef een reactie Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4360

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.