Vraag het Dokter Dewilde (2)

In de  rubriek Vraag het aan Dokter Dewilde kunnen lezers vragen via info@petsie.nl stellen over kleine medische problemen van hun hond of kat. Vandaag beantwoord de dokter de vraag van Brigitte die zich zorgen maakt om haar 16 jarige hondje Djuke. 

brigitte” Sinds een tijdje plast hij geregeld zomaar. Dat kan overal. Hij eet en drinkt normaal. Dat is dus niet afwijkend. Ik laat hem meer dan 4 uit per dag en dan nog plast hij zomaar en grote plassen. Hebben jullie ideeën wat het kan zijn?”

Volgens dokter Dewilde kunnen er meerdere oorzaken zijn waardoor een (oudere) hond ineens binnen gaat plassen. “Dementie kan bij oudere dieren een rol gaan spelen, maar een lichamelijk probleem moet dan eerst worden uitgesloten” , vertelt de dokter.

Blaasproblemen  
” Een blaasprobleem kan er onder andere voor zorgen dat hij het moeilijk kan ophouden, maar wat er ook aan de hand kan zijn, is dat hij meer urine aanmaakt, dus vaak met een volle blaas rondloopt en het daardoor niet meer op kan houden.”

Meer drinken
” Verschillende aandoeningen kunnen deze symptomen geven. Soms heb je als eigenaar niet door dat je huisdier in de loop van de tijd steeds meer gaat drinken, en daardoor dan ook meer, en ook vaker moet plassen. ”

Vers drinkwater 
” Het is natuurlijk heel belangrijk dat er ten alle tijden vers drinkwater voor je huisdier beschikbaar is, zeker als er een vermoeden is dat hij meer drinkt!”

Naar de dierenarts 
” Ik zou hem zeker even laten nakijken door een dierenarts, die kan dmv een klinisch onderzoek, eventueel gevolgd door een bloed en/of urine onderzoek de oorzaak achterhalen.”

Meten
” Wat je vooraf al kunt doen is meten hoeveel water je hond drinkt gedurende 24 uur. Dit kan je het makkelijkst doen door een afgemeten hoeveelheid water neer te zetten en dan later te meten hoeveel eruit is.
Deze informatie is heel nuttig, je dierenarts kan je dan vertellen of deze hoeveelheid normaal is. ”

Plasje
” Ook is het handig als je een plasje van hem opvangt en meeneemt naar de praktijk. Dit mag niet ouder zijn dan 3 uur. ”

 Anderen lazen ook: 
1. Vraag het Dokter Dewilde- eetgedrag pup
2. Uit de praktijk van dokter Fennema (9)
3. Uit de praktijk van dokter Fennema (8)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.