Uit de praktijk van Dokter Fennema (9)

In zijn column vertelt dierenarts Anton Fennema iedere vrijdag over wetenswaardigheden over zijn praktijk. Deze week hond Chip, die niet meer zichzelf is en door de dokter gered word van de dood.

_DSC0112Hebben wij wel eens aandacht voor de geestelijke toestand van de hond? Dierenartsen zijn vooral gefocust op het lichamelijke aspect van uw geliefde huisdier. We kunnen echter  niet aan het dier vragen hoe hij zich voelt. We kunnen alleen aan het gedrag afleiden dat bepaalde dingen niet helemaal kloppen.

Psychotherapie? 
En, zult u zich vervolgens afvragen, al zouden we iets weten over de geestesgesteldheid van onze dieren, kunnen we er dan wat aan doen? Psychotherapie of prozac voor de hond……….  Het moet niet gekker worden hoor ik u denken.

Niet zichzelf
Zo ook dacht de volgende cliënt die op het spreekuur kwam. “Dokter mijn hond is al oud en hij is niet meer zichzelf”,  sprak de vrouw met een depressief ogende hond.  “

Muur turen
Soms staat hij naar de muur te turen en houdt dat wel een uur vol. Ook poept hij in huis, terwijl hij goed weet dat dat buiten moet. Hij is niet incontinent maar gaat er eens lekker voor zitten, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. “

Inslapen
Het huilen stond haar nader dan het lachen. De hond, 14 jaar oud, keek me droevig aan. “hij moet maar inslapen, het kan zo niet langer.” Nu kwamen de tranen.

Dementie 
“ Het kan goed een vorm van verouderingsdementie zijn. En het goede nieuws is dat we daar met een speciaal dieet en medicijnen de laatste tijd opmerkelijke resultaten mee boeken”, sprak ik bemoedigend.

Proberen 
“Als u dit een maand probeert en er is geen verbetering dan kunnen we altijd nog besluiten tot euthanasie.”

Therapie voor tante 
Vol ongeloof vertrok de vrouw met voer en medicijnen. Na drie weken kwam ik haar in het dorp tegen. Ze vloog me bijna om de hals. “Met Chip gaat het weer een stuk beter”, vertelde ze opgewonden.  “Was deze therapie er ook maar voor mijn tante.”

Meer Petsie
Je kan Petsie vinden op FacebookTwitter, Instagram en natuurlijk onze blog. Maak je gebruik van Twitter of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten!

Anderen lazen ook: 
1. Uit de praktijk van dokter Fennema, gebroken pootje
2. Uit de praktijk van dokter Fennema, koe in barensnood
3. Uit de praktijk van dokter Fennema, horrorkat

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.