Uit de praktijk van dokter Fennema (5)

In zijn column vertelt dierenarts Anton Fennema iedere vrijdag over wetenswaardigheden uit zijn praktijk. Vandaag: een koe in barensnood. “Het kalf moest ik met de hand eruit draaien. Het lukte voor geen meter.”

koe web

Vroeger, heel vroeger…. Toen de fietsen vierkante wielen hadden, de honden nog uit hun kont blaften, de lucht nog schoon en seks nog vies was, besteedde ik mijn tijd voor een deel aan rundvee. Het was op een herfstige nacht dat ik met mijn citroen GS (ja zo lang geleden was dat dus) door het Friese land ten noorden van Dokkum reed.

Kluizenaar
Nu staan Friezen geheel ten onrechte bekend om hun stugheid, maar ten noorden van Dokkum vonden de meeste Friezen toch ook dat  daar de wereld dichtgeplakt was met kranten en dat de boeren als kluizenaars op hun boerderij huisden. Naar een dergelijke boer was ik toen op weg. De populieren rond de boerderij zwaaiden vervaarlijk in de stormachtige regen.
Hollands is geen Fries
Vanuit de natte kou stond ik opeens in de warme stal. De koe die daar stond was duidelijk aan het kalven. De boer stond er naast en deed er het zwijgen toe. Op mijn vragen keek de boer of ik chinees sprak. Nu sprak in “Hollands” en dat was geen Fries.

Slag in baarmoeder
Al snel had ik door wat er aan de hand was, gelukkig had ik de boer daar niet voor nodig. De koe had een slag in de baarmoeder, daardoor kon het kalf niet eruit. Het was een slag van 270 graden en die moest er met handkracht weer uitgedraaid worden.

Schommelen
Soms is dat een heel karwei en die nacht lukte het voor geen meter. Ik probeerde het kalf te laten schommelen in de buik om het zo over het dode punt heen te krijgen. Na anderhalf uur begon het zwijgen me wel op de zenuwen te werken.

Hoera, een kalf
Plotseling leek het kalf er ook genoeg van te hebben en door een beweging draaide de baarmoeder weer terug. Vrijwel direct kwam het kalf ter wereld.

Geen koffie
Uitgeput zat ik in de stal vaag hoorde ik de boer zeggen “drinken?”  “Ja graag” zei ik. Maar de boer bedoelde of de koe iets mocht drinken. Zonder koffie zag ik op de weg naar huis de zon op komen.

Dokter Fennema is te vinden op: www.stroowaert.nl. Je kan Petsie vinden op Facebook, Twitter, Instagram en natuurlijk onze blog. Maak je gebruik van Twitter of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten!

Anderen lazen ook:
1. Uit de praktijk van dokter Fennema, horrorkat 
2. Uit de praktijk van dokter Fennema, pikant hapje
3. Uit de praktijk van dokter Fennema, martelwerktuig van Spike

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.