Held: blinde Wiebus overwint obstakels

Boomwortels zijn opeens heuse obstakels, spelen met een balletje een hele opgave en blaffen in de goede richting is moeilijk. Het leven van een blinde hond valt niet altijd mee. Maar de 11-jarige teckel Wiebus en zijn baasje Wendy de Jager maken er het beste van. “Wiebus wil nog steeds nieuwe dingen leren.”

wiebus in auto
Met z’n knuffel die hij echt niet afgeeft

Twee jaar geleden merkte baasje Wendy iets aan de teckel. “Maar ik kon m’n vinger er niet op leggen. Als we gingen wandelen was Wiebus rustiger en sneller vermoeid. Hij was minder enthousiast.” Een check up bij de dierenarts wees uit dat alles goed was.

Slechtziend
Maar toen ze zijn speeltje gooide, mistte hij die totaal en bleef de hele tijd naar haar kijken. “Ik ben toen naar de oogspecialist gegaan en die vertelde dat Wiebus slechtziend was.”

wiebus zen groot
Wiebus kan ook helemaal zen zijn

In volle vaart tegen de muur
Helaas bleef het daar niet bij. “Ik was een paar weken na de diagnose aan het spelen met Wiebus en hij liep in volle vaart tegen de muur aan. Ik dacht, ok hij is slechtziend, maar een muur.. dat zie je toch wel? We zijn weer teruggegaan naar de specialist, ook daar botste hij tegen van alles op. Toen was het wel duidelijk, Wiebus was blind.”

Koppig als een ezel

Dat kwam hard aan bij baasje Wendy. “Ik werd er verdrietig van. Al ben ik wel direct op internet gaan zoeken en daar zag ik dat honden er prima mee kunnen leven.” Maar er veranderde wel een hoop. Zo was Wiebus altijd een hele actieve hond, gingen Wendy en Wiebus veel wandelen, struinen door het bos en was de teckel zo koppig als een ezel. “Als hij linksaf wilde, kreeg je hem echt niet rechtsaf.”

Verandering
De blindheid veranderde Wiebus. Struinen door het bos is er niet meer bij.“Een boomwortel is nu echt een obstakel, ook omdat hij van die korte pootjes heeft. Hij struikelt daarom vaak.” Spelen in huis is soms een lastige opgave. “Een balletje weggooien is moeilijk. Dan staat hij midden in de kamer te blaffen. Hij hoort de bal wel wegrollen, maar als de bal stil ligt heeft Wiebus geen idee meer.”

wiebus zwemmen
Naast konijnenholen uitgraven is zwemmen één van de grootste hobby’s van Wiebus

Konijnenhol
Baasje Wendy laat het hoofd echter niet hangen en gaat vaak met de teckel naar buiten. Iets dat beide goed doet. “Je zou denken dat Wiebus het vertrouwde rondje lopen prettig vindt. Maar hij wil nog steeds nieuwe dingen leren. Hij geniet gewoon buiten. Als mijn andere hond Jeppe een konijn ziet, blaft hij op speciale wijze. Ook Wiebus gaat dan rennen, maar dat gaat eigenlijk niet. Wel duikt hij nog steeds enthousiast een konijnenhol in.”

wiebus in buggy
In de buggy kan Wiebus overal mee naartoe.

In de buggy
Nu, na twee jaar is Wiebus meer gewend aan het feit dat hij niets meer ziet. “Het gaat echt goed met hem. Er zijn een hele hoop momenten dat hij echt blij is. Wiebus is vol vertrouwen en als baasje heb ik geleerd dat ik meer tijd in hem moet steken en meer aandacht moet geven. Dat lukt goed en we genieten er beide van. We hebben nu ook een speciale hondenbuggy aangeschaft. Nu kunnen we overal met hem naartoe. Wiebus vindt het geweldig.”

 Anderen lazen ook: 

1. Teckel Sjors laat zich niet tegenhouden door verlamming
2. Taksi, ode aan een hond uit Turkije
3. Dutch Cell Dogs maakt honden weer gelukkig

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.