Waarom eet mijn hond alle kerstkaarten op?

Daar liggen ze dan. Al die mooie kerstkaarten in duizenden stukjes versnipperd. En nogal onhandig dat je nu dus ook niet weet wie je een mooi nieuw jaar toewenst. Maar waarom scheurt je hond alles aan flarden en eet hij de bewijslast soms nog op ook?

Zelfbelonend gedrag
Heb je een brievenbus in je voordeur zitten en kan je hond makkelijk bij de post en wordt die regelmatig deskundig versnipperd tot oud papier? Dan zou het wel eens kunnen dat dit voor een hond een heel leuk spelletje is dat hij zelf verzonnen heeft. En raadt eens wat, hij krijgt elke dag een nieuwe kans om het opnieuw te doen en met succes. Dat is wat zelfbelonend gedrag. Ook het blaffen naar de postbode hoort hierbij. Want elke keer als je hond hem aan hoort komen en hij blaft, dan gaat de postbode ook weer weg. Dat heeft je hond dan toch maar elke keer weer mooi voor elkaar denkt hij.

guilty-dog-faces-8
Verveling 

In het verlengde van dit zelfbelonende gedrag liggen ook verveling en stress op de loer. Ben je vaak weg en heeft je hond niets beter te doen, dan is zo’n papier-in-duizend-stukjes-scheuren spelletje natuurlijk een fijne afleiding om de uren dat de baas er niet is door te komen. Zorg daarom dat je hond leert om te rusten als je er niet bent en geef hem wat te doen als je weg bent. Let wel op met speeltjes die hij kapot kan maken en die bijvoorbeeld verstikkingsgevaar opleveren.

Stress
Stress kan vele oorzaken hebben.  Ergens op kauwen kan voor een hond rustgevend zijn. Ligt er dan een hoop papier voorhanden of kan hij er makkelijk bij, dan maakt hij daar wellicht ook gebruik van.
Pinterest; auteur onbekend

Oplossen
Neem best contact op met een gedragstherapeut als je hond je post blijft opeten.  In sommige gevallen kan er ook medisch iets niet in de haak zijn.  Bij oudere honden kan er ook sprake zijn van dementie. Zelfs een tekort aan bepaalde stoffen in de voeding kan een hond stimuleren om papier te eten. Meestal duurt het wel even voor je de oorzaak gevonden hebt.

Oppassen
Papier opeten kan ook gevaar opleveren. Verstopping, nietjes of andere scherpe voorwerpen die tussen de post zitten kunnen schade berokkenen. Wordt je hond wat lusteloos, krijgt hij koorts of zie je afwijkend gedrag, neem dan meteen contact op met je dierenarts.

Hoofdfoto: Michael Buck

Anderen lazen ook:
1. Chocolade en je hond, geen goede combinatie
2. Vraag het aan dokter Dewilde
3. Met je hond naar de trimsalon in de winter

Meer Petsie  
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter, Instagram en Pinterest.
Maak je gebruik van Twitter, Pinterest of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.