Met je hond naar de trimsalon in de winter?

Een dikke winterjas, handschoenen en een dubbel paar sokken. We pakken ons goed in als het kouder wordt. En je hond heeft maar een jas. Dus hoe langer en dikker de vacht in de winter, des te beter denkt menig baasje.  Maar dat klopt niet. winterdogs


Het is de natuur

In het winterseizoen verandert de jas van veel honden. Dat heeft de natuur ooit zo geregeld. Maar waar moeder natuur geen rekening mee hield is het warme huis waar je huishond in woont en de voorkeur van het fokken van showvachten. Castratie en sterilisatie kunnen ook een behoorlijk effect hebben. Dat leidt regelmatig tot problemen voor de huishond met een wat langere en dikkere vacht.

Mooi, maar in de klit
Veel honden krijgen in de winter een extra dikke wollen ondervacht en dat kan erg mooi zijn. Maar zo’n vacht gaat ook veel sneller klitten.  Die in elkaar gedraaide bonken haar zitten vaak goed verstopt in de oksels, tussen de tenen, bij de oren en her en der onder dat mooie lange haar. En dan heeft je hond er meer last dan plezier van. Zo’n klit is pijnlijk. Bovendien is het een paradijs voor parasieten.

Wet chocolate havanese puppy after bathNaar de trimsalon
Je trimbeurt in de winter uitstellen in de winter is dus niet zo slim. Heb je een paar keer per jaar een afspraak bij de trimsalon, sla de winter dan niet over.  Je hond betaalt meestal een pijnlijke prijs als je te lang wacht. Een ‘coupe-helemaal-kaal’ is soms de enige oplossing. En uiteraard voel je dat ook in je portemonnee, want een hond ontklitten kost nu eenmaal meer moeite en dus meer geld.

Zelf aan de slag
Zorg dat je je hond na de wandeling zo snel mogelijk afdroogt. Niet te veel wrijven als hij wat langer haar heeft, want dan schiet het in de knoop. Je kan beter zachtjes knijpen, zoals de kapper dat bij jou doet als je lang haar hebt. Sla de borstel- en kambeurten niet over en gooi hem regelmatig in bad. Goed inzepen en laten intrekken en dan komt er al veel overtollig haar los, wat dus weer niet kan gaan klitten.

trimsalon kamHet beste van twee werelden
Je badkamer drooghouden en je hond een mooie, wat langere vacht? Geen probleem.  Plan samen met je trimsalon was- en kambeurten in.  Met een uurtje is je viervoeter meestal al klaar en jij zweetvrij.

Vocht en kou
Je hond heeft sneller last van vocht dan van de kou in de winter.  Lang haar, veel onderwol en klitten hebben veel meer tijd nodig om te drogen. Van zo’n natte vacht krijgt hij het pas echt fris. Natuurlijk moet je hond niet kaal in de winter, maar een makkelijk af te drogen vachtje, dat ook nog leuk staat is echt de beste optie.

Anderen lazen ook:
1. Doe mee met de Petsie Fotowedstrijd
2Badtips voor honden
3.  Kerststress. Ook voor je hond en kat?

Meer Petsie  
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter, Instagram en Pinterest.
Maak je gebruik van Twitter, Pinterest of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.