Held: Dutch Cell Dogs maakt honden weer gelukkig

Zet honden die langer dan een half jaar in het asiel zitten en gedetineerden bij elkaar en je krijgt wat moois. Mishandelde honden leren weer spelen en gedetineerden gaan meer geloven in zichzelf. Maak kennis met de helden van Dutch Cell Dogs.

Dutch Cell Dog
Foto: Judy de Bats

“Er zal vast wel wat met die hond zijn, hij zit niet voor niets in het asiel”, is een gedachte die Marlies de Bats mede oprichter van Dutch Cell Dogs ontzettend ergert. “De honden worden dan al afgeschreven terwijl ze vaak mishandeld zijn of sommige zijn zelfs gevechtshonden geweest. Er zitten juiste hele lieve tussen.”

 Positief getraind 
Het kost tijd om van een zielig hoopje viervoeter weer een echte hond te maken. Samen met Betty Buitels richtte ze daarom de stichting Dutch Cell Dogs op. Hier worden de honden positief getraind via de clickermethode.

Dutch cell dogs
Foto: Wenda Oudshoorn

Sociaal programma 
Hoewel beide dames dachten vanuit de honden is het ondertussen een sociaal programma geworden. Mannen helpen de honden en andersom. Beide krijgen door het trainingsprogramma van acht weken weer hun eigenwaarde terug. De honden vinden na het trainingsprogramma allemaal een nieuw thuis.

Dutch Cell dogs
Foto: Wenda Oudshoorn

Gele kaart
Tijdens die acht weken, trainen de mannen en honden twee keer in de week zo’n 1,5 uur met elkaar. Doe je als gedetineerde mee dan wordt er wat van je verwacht. “Niet komen opdraven zonder opgave van reden betekent dat zowel jij als je hond eruit ligt”, legt Marlies uit. “We werken ook met gele kaarten. Haalt je hond uit naar een andere hond betekent dat jij als trainer te dicht bij een andere deelnemer staat,  krijg je een gele kaart. Gebeurd het nog een keer, dan halen we je uit het programma.”

Dutch Cell Dogs
Foto: Judy de Bats

Honden hebben geen oordeel 
Twee keer in de week rijden Marlies en Betty naar de gevangenis met de honden. Iets waar de gedetineerden heel erg naar uit kijken. “Voor veel gedetineerden is het een openbaring. We trainen soms met gedetineerden die levenslang hebben. Nu krijgen ze te maken met iemand die niet bang voor ze is. Die niet oordeelt en die blij is om je te zien. Dat is heel emotioneel en soms ook moeilijk want na acht weken moeten ze de hond laten gaan.”

Terug voor de hond
De mannen gaan er voor, is de ervaring van Marlies. “We hebben gedetineerden gehad die al vrij waren voordat het programma afgelopen was, maar twee keer in de week weer terug naar de gevangenis kwamen om het programma af te maken.”

Dutch cell Dogs
Foto: Judy de Bats

 Match hond en gedetineerde
Niet alleen de gedetineerden veranderen door de training, ook de honden. “De match tussen hond en trainer is het allerbelangrijkste want de hond gaat pas z’n best doen als er een klik is tussen hond en trainer.”

Vertrouwen
Gevechtshonden kregen zo weer het vertrouwen in de mens terug. Honden die langer dan anderhalf jaar in het asiel zitten en de hoop al hebben opgeven schudden de onverschilligheid van zich af. Marlies heeft honden gezien die weer leerden spelen. Eén van haar favoriete voorbeelden is Jacky.

Jacky 
“Jacky zat lang in het asiel, was afgestompt. We trainden hem acht weken, maar dat was te kort. We hebben besloten om Jacky nog een keer met het programma mee te laten doen en dat werkte. Toen zag je het kwartje gewoon vallen. Hij heeft toen heel hard gewerkt. Geweldig om te zien.”

De meiden van Dutch Cell Dogs Stichting Dutch Cell Dogs
Draag je dit initiatief een warm hart toe? Neem dan eens een kijkje op de site van de stichting: www.dutchcelldogs.nl.  

Anderen lazen ook: 
1. Held: teckel Sjors laat zich niet tegenhouden door verlamming
2. Hartverwarmend: bejaardentehuis voor honden
3. Taksi: ode aan een ode uit Turkije 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.