Brammetje, de dove pup

Bram, een kruising Australian Shepherd/Border Collie werd op 6 januari 2013 doof geboren. De net jarige vrolijke snuit weet dus niet beter. Maar voor baasje Chelsey Smeets werd het een uitdaging om alles met gebarentaal te leren. 

 In Venlo woont Chelsey (21 jaar) met haar vriend Ivo én met vijf viervoeters: de drie dwerg Schnauzers Twinkel (11 jaar), Ziva (3 jaar) en Bubbles (5 maanden),  Pepe de kat (3 jaar) en natuurlijk Brammetje die net 2 jaar geworden is.

Gebarentaal
Bram is doof, maar kan bijna alles wat ander honden ook kunnen. Alleen leert hij dat via gebarentaal. Chelsey geeft een voorbeeld: “Als hij iets doet wat niet mag steek ik mijn vinger op en dan weet Bram dat hij fout is.” Bram kan buiten niet loslopen,  behalve op veldjes met hek eromheen.

Leergierig
“Trainen is wat Bram het liefste doet,” vertelt Chelsey, “Dan kan hij lekkers verdienen en daar doet hij het voor.” Elke dag traint ze een uur met Bram. Hij kan nu al heel veel.  Doggydance, pootje kruisen, slalommen door de benen, buigen, rollen en nog veel meer. Ook heeft hij gehoorzaamheids-cursussen gevolgd bij Chelsey’s vader op de hondenschool in Venlo.brammetje 2

Blije hond, blije familie
Bram word gelukkig van trainen en ’s avonds bankhangen.  Spelen kan hij als de beste. Hij houdt ervan om lekker te ravotten met de andere honden of met zijn baasjes. Wandelen doen ze met alle handen minstens een uur per dag. “De andere honden gaan gewoon normaal met Bram om. Alleen gaat hij soms verder dan dat de andere honden willen omdat die een grommetje niet hoort.”, legt ze uit.

Waar is het baasje
“Een dove hond houd je meer in de gaten met zijn ogen dan een horende hond.” ervaart Chelsey. “Tijdens een wandeling of training moet hij wel naar me blijven kijken om mijn commando’s op te kunnen volgen.”

Trainen
“Snoepjes zijn heel belangrijk als ze met hem gaat trainen. Maar dat is ook zo bij een hond die wel kan horen.” Als ze hem iets aanleert gaat alleen het koppelen van het commando anders. Dat wordt een een handgebaar in plaats van een stemcommando.

Een speciaal hesje
“Een dove hond moet je vooral niet langs achter benaderen.” waarschuwt Chelsey. “Ze horen je niet aankomen, kunnen schrikken en dan bijten als reactie. Het hoeft niet te gebeuren maar het is wel een risico.”. Bram heeft daarom ook een hesje met ‘niet aaien ik ben doof’. Als iemand hem dan toch wil aaien dan vraagt Chelsey ze  om Bram langs de voorkant te benaderen. “Dan ziet hij je en is hij minder schrikachtig.”brammetje hesje

Vuurwerk
Ook dove honden kunnen last hebben van vuurwerk, de geur van vuurwerk, de trillingen en het zien van vuurwerk nemen ze waar. De neus, het gevoel en het zicht is beter bij een dove hond dan bij een horende hond.

Eigen facebookpagina
Wil je meer weten over Bram of over dove honden in het algemeen? Kijk dan eens op zijn eigen facebookpagina:
www.facebook.nl/hoetrainjeeendovehond
J
e vindt hier ook filmpjes van hoe Chelsey traint met Bram, zoals deze: ‘Brammetje leert doggy dance

Anderen lazen ook:

Meer Petsie  
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter, Instagramen Pinterest.
Maak je gebruik van Twitter, Pinterest of Instagram? Voeg dan#petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

3 gedachten over “Brammetje, de dove pup”

 1. Ik lees altijd alles over Bram en z’n Baasjes wat heb ik een respect voor dit Geweldige stel !!!!

 2. Bijna alle witte dieren met blauwe ogen zijn doof. Zelf had ik een konijn(nieuw zeelander) ook wit met blauwe ogen en doof. Zij paste zich goed aan en lette op de reacties van mijn andere horende konijn. Helaas is zij kortgeleden ingeslapen. Was ziek. Ik ben nu op zoek naar een voedster van ongeveer 3 kilo max. Een maatje voor mijn gecastreerde rammetje Shadow. Hij mist haar erg. Liefst een jong dier

 3. Hallo Chelsey,
  Per toeval ontdekten we je verhaal over Bram.
  Dat komt omdat we zelf sinds 11 maanden een dove witte boxerpup hebben en je toch gaat lezen. Onze kinderen hebben ons het afgeraden, maar we hebben toch door gezet en hebben een echte vrolijke, leuke en super ondeugende boxer. Heel leergierigen we doen heel veel met gebaren.
  Ze is op cursus, eerst privé en nu in de groep.
  We zijn het helemaal met je eens dat je met wat inspanning en aanpassing een hele leuke, aanhankelijke hond kunt hebben die vanwege doofheid beslist geen “spuitje”hoeft te krijgen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.