Waarom helpt een hond zo goed bij trauma’s?

Op 24 december kreeg Stichting Hulphond  van Minister Jeanine Hennis-Plasschaert de toezegging dat Defensie gaat bijdragen in de kosten voor hulphonden voor veteranen, ofwel PTSS Hulphonden. Petsie.nl vroeg Annemieke Bouman van Stichting Hulphond waarom een hond zo goed kan helpen bij trauma’s. 

PTSS, Posttraumatisch Stress Syndroom
Nachtmerries, herbeleven van afschuwelijke situaties, snelle stressopbouw, paniek en angst zijn een paar symptomen van PTSS. Die kunnen voor ernstige beperkingen zorgen en leiden vaak tot isolement omdat de buitenwereld erg bedreigend en stressvol kan zijn.

Foto Stichting Hulphond: Bert van Hedel
Foto Stichting Hulphond: Bert van Hedel

Maatje
“Een PTSS Hulphond is in eerste instantie een buddy, een maatje, die altijd bij je is.  Hij blijft altijd rustig en geeft je een veilig gevoel.” legt Annemieke Bouman van Stichting Hulphond uit. ” Hij pikt je emoties op, zorgt ervoor dat mensen niet te dichtbij komen en grijpt in als je onrustig wordt.” Bovendien kan hij zelf niet naar toilet en moet je er dus op uit.

Zesde zintuig
Hoe weten de honden hoe ze je moeten helpen vroegen we. “De honden die ingezet worden hebben al een aanleg om het gedrag van de mens te spiegelen.” Dit zorgt dus voor bewustbewording. Het feilloos aanvoelen lijkt wel een zesde zintuig maar is feitelijk een natuurlijke aanleg.  “Ze letten enorm op je lichaamstaal. Ze liggen rustig bij je, maar word  je druk of ga je verstijven dan staan ze op.

Beschermen
Schiet je echt in de stress dan zal de hond tegen je opspringen of je gaan likken om je tot rust te brengen voor de situatie escaleert. Komen er mensen in de supermarkt of op straat te dichtbij dan gaan ze ‘blocken’ of je zelfs letterlijk wegtrekken en uit de situatie halen. Maar ook ’s nachts zorgen ze voor je. Als je een nachtmerrie hebt, dan maken ze je wakker.” Voor iemand met PTSS biedt dit heel veel stabiliteit, veiligheid en zekerheid.  Het kan je leven totaal veranderen in positieve zin.

In de weg
Annemieke haalt een voorbeeld aan. “Een van de ex-militairen had een TV-interview. Tijdens de vooropname vroeg de TV-ploeg zich af waarom de hond de hele tijd in de weg stond. Niemand had in de gaten dat de ex-militair erg nerveus werd van de camera, maar de hond had dat al lang opgemerkt en ging dus de hele tijd staan in plaats van rustig bij zijn baasje te liggen.”

Foto Stichting Hulphond: Bert van Hedel
Foto Stichting Hulphond: Bert van Hedel

Selectie
Een hond wordt al als puppy getest bij Stichting Hulphond. Hondjes die graag willen werken zijn vaak meer geschikt als ADL-hond voor mensen met een beperking. Zijn de kleintjes gevoelig, heel mensgericht en gaan ze snel menselijk gedrag spiegelen, dan kunnen ze erg geschikt zijn als PTSS-Hulphond. Rassen waar veel mee gewerkt wordt zijn de labrador, golden retriever, poedel, labradoodle en goldendoodle.

Opleiding
De puppy wordt een jaar lang in een gastgezin geplaatst en opgeleid. Na een jaar krijgt de hond nog een half jaar een specifieke opleiding op het expertisecentrum in Herpen van Stichting Hulphond. Als de hond 1,5 jaar oud is wordt hij gematched met de cliënt en als de klik er is gaat hij bij zijn nieuwe baasje wonen. Vanaf dan worden hond en baasje samen begeleid.

Steun
In Nederland leven enkelen duizenden veteranen met PTSS. Stichting Hulphond plaatste in 2012 als eerste in Nederland een hulphond bij een veteraan met PTSS . Afgelopen jaar werden 8 honden geplaatst en komend jaar wil de stichting 12 honden plaatsen. Er staan nu 70 veteranen op de wachtlijst. Een PTSS-hond kost 21.000 euro.  De steun van Defensie is uiteraard zeer welkom voor de stichting, maar is er meer nodig.
Wil je Stichting Hulphond hier mee helpen of wil je andere initiatieven van de stichting steunen, dan kan je donateur worden.
http://www.hulphond.nl/steunen/donateur-worden

Meer informatie over PTSS en Stichting Hulphond kan je vinden in de brochure ‘Informatie over de PTSS Hulphond.’ 

PrintHulphond Nederland is in het bezit van het kwaliteitskeurmerk van de internationale koepelorganisatie Assistance Dogs International en is bevoegd collega hulphonden organisaties in Europa te accrediteren. De stichting is toonaangevend in haar aanbod van verschillende soorten hulphonden en de wijze waarop zij deze professioneel inzet. De stichting heeft in de afgelopen 2 jaar ruim 400 jongeren met een gedragsstoornis met eigen psychologen en therapeuten succesvol geholpen met de inzet van Therapie-hulphonden. De speciaal door Hulphond Nederland opgeleide veteranenhonden helpen veteranen om te gaan met stress veroorzaakt door traumatische ervaringen in oorlogsgebieden. Zo herkennen zij de eerste verschijnselen van een nachtmerrie en geven een waarschuwing. Ook helpen de honden stressvolle situaties te vermijden en zijn in staat om hun baas te kalmeren en zich veilig te laten voelen. Daardoor kunnen veteranen met PTSS beter van hun trauma’s herstellen en hun normale levens weer oppakken. Ambassadeur zijn: Peter van Uhm, Anky van Grunsven, Monique Heijn, Frits Wester, Frank van den Wall Bake, Anita Witzier en Anouk Smulders.

Alle foto’s in dit artikel zijn ter beschikking gesteld door Stichting Hulphond. 

Anderen lazen ook:
1. Held: Blinde Wiebus overwint obstakels
2.  Dutch Cell Dogs maakt honden weer gelukkig
3. Hartverwarmend, bejaardentehuis voor honden

Meer Petsie  
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter, Instagram en Pinterest.
Maak je gebruik van Twitter, Pinterest of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

Een gedachte over “Waarom helpt een hond zo goed bij trauma’s?”

  1. Ik heb een ptts en een lichaam die het niet goed doet door een herseninfarct door stress ben op mijn 9 de veerkracht maar kom nergens in aanmerking voor een hulphond ,heb een uitkering dus geen geld om 25.000 euro te betalen ,. Kunnen jullie mij helpen durf zonder hond niet naar buiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.