Een psycholoog voor je kat, bestaat dat?

Je kat is je beste vriend. Soms vraag je af of hij wel gelukkig is. Kon je maar in zijn koppie kijken en weten wat hij denkt. Bij baasjes kunnen psychologen vaak helderheid verschaffen, maar hoe zit dat bij je kat? We vroegen het aan Belinda Sakko, dierenartsassistent en kattengedragtherapeut in opleiding.

De baas of de poes?
“Psycholoog is een humane term. Je kan niet in gesprek met kat zelf.” verklaart Belinda. ” Je praat natuurlijk wel met de baas. Want als therapeut wil je er achter komen wat het baasje precies ervaart en hoe gemotiveerd hij of zij is.”

Gestoorde kat
“Of katten echt geestelijke problemen hebben is moeilijk te bewijzen.” zegt ze. “De meningen zijn hier sterk over verdeeld en het is lastig aan te tonen. Beredeneren kunnen katten niet.” kattenpsycholoog 2

Probleemgedrag
“Natuurlijk gedrag kat lijkt voor mensen soms afwijkend of vervelend. Je kat markeert zijn territorium door te sproeien en te plassen. Dat is lastig voor de baas, maar heel normaal voor een kat.”

Niet begrepen
“Een kat wordt vaak niet begrepen, er wordt minder vaak over afwijkend gedrag gepraat.” legt ze uit. “Bij honden is dat anders. Die komen sneller in situaties waar problemen opgemerkt worden. Katten leven in en rond huis en meestal komt in een laat stadium bij de dierenarts een probleem pas aan het licht. Het is dan vaak al zo ernstig dat baasjes alleen nog aan afstaan of euthenasie denken. “Stress is bij katten groot voorkomend probleem. Het is vaak niet zichtbaar en kan heel klein of niet duidelijk zijn.” Ze haalt een voorbeeld aan: “Je buren hebben een nieuwe kat en die loopt langs het raam, als jij aan het werk bent. Je kat voelt zich bedreigd zonder dat je zelf ooit iets merkt.”

Socialisatie
We vragen Belinda waar het vaak mis gaat. “In veel gevallen is een kat niet voldoende gesocialiseerd als kitten. In deze (leer)fase is het ontzettend belangrijk om je kat klaar te maken voor de toekomst. Laat ze kennis maken met andere katten, met andere dieren en met kinderen. Ook worden speelmogelijkheden vaak foutief aangeboden. Spelen met de handen en voeten van de baas spelen is misschien grappig als je katje nog heel erg klein is. Maar al snel zorgt dat voor problemen.”
“Andere oorzaken voor gedragsproblemen zijn vaak pijn, ongemak en ziekte. Een blaasprobleem is pijnlijk en je kat kan naast de bak gaan plassen. Werkt de schildklier niet naar behoren dan wordt een kat overactief, vocaal, kan zijn vacht uittrekken en het kan ook weer tot plasproblemen leiden. ”

Voorkomen is beter dan genezen
Bij de dierenarts zijn volwassen katten vaak niet meer hanteerbaar of het is een erg stressvolle ervaring. Ook de verzorging thuis kan op zijn zachts gezegd niet simpel zijn. Kammen en nagels knippen wordt dan maar niet gedaan, want menig baasje  houdt daar een paar oorlogswonden aan over.
Belinda vindt het erg belangrijk om de drempel te verlagen voor kat en baas. Een ‘kittenbeurt’ bij de dierenarts en baasjes zoveel mogelijk informeren bij aanschaf en als een kitten net bij je komt wonen wil ze graag met iedereen delen. Dan is zijn veel problemen te voorkomen en is er sneller wat aan te doen. In het eerste jaar zou een baasje veel meer begeleiding moeten krijgen.

Wie is Belindakattenpsycholoog 3
Belinda Sakko (29) woont in ‘s-Gravendeel,  is dierenartsassistent en volgt een opleiding tot kattengedragstherapeut bij de Tinley Academie. Ze heeft een bijzondere klik met katten en kan in de praktijk waar ze werkt ook de lastigere exemplaren wat rustiger krijgen. Ze ziet regelmatig katten met gedragsproblemen en daar wil ze graag baasjes mee helpen. Heb je zelf een vraag dat kan je nu al bij haar terecht. Indien nodig zal ze doorverwijzen naar een ervaren collega. Je kan Belinda vinden via haar Facebookpagina. Vragen kan je mailen naar info@petsie.nl. Wij zorgen dat ze bij Belinda terecht komen.

Anderen lazen ook:

Meer Petsie
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter, Instagramen Pinterest.
Maak je gebruik van Twitter, Pinterest of Instagram? Voeg dan#petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.