Oude kat en nieuwe kat, hoe doe je dat?

Hoera! Het is een … nieuw katje. Gezinsuitbreiding in een kattenhuishouden, is dat een uitdaging of niet? En hoe pak je dat het beste aan?

Geen kat is hetzelfde. Dat weten we wel.  De ene is al wat socialer dan de andere.  Een nieuwe kat introduceren kan een uitdaging zijn. Met een goede voorbereiding neem je het zekere voor het onzekere.

Een tweede kat mee naar huis nemen en maar hopen op het beste kan erg fout lopen.  Neem je tijd, kijk goed naar beide katten. Zij bepalen het tempo. Dat kan een paar dagen of een paar weken in beslag nemen.
Chico en Luna van Jack

Eigen ruimte en spullen
Zorg dat beide katten een aparte ruimte hebben en eigen spulletjes en natuurlijk jouw aandacht. De nieuwe kat kan je in eerste instantie een klein territorium geven, zodat er voor de oude kat niet te veel tegelijk verandert en zo kan de nieuweling ook langzaam wennen aan haar nieuwe omgeving.

Geur
Belangrijk is geuroverdracht. Aai daarom om de beurt beide katten in hun eigen ruimte zonder tussendoor je handen te wassen. Zo leren ze elkaars geur in combinatie met die van jou kennen. Gaat dit goed en zie je geen stress ontstaan dan kan je een speeltje of kleedje uitwisselen met elkaars geuren.

Territorium delen
De nieuwe kat kan nu haar nieuwe territorium gaan ontdekken. Sluit de oude kat nu op in een kleinere kamer, maar wel een andere dan die waar de nieuwe kat de hele tijd gezeten heeft. Laat de nieuwe kat het hele huis ontdekken of zover als zij zelf aangeeft het prettig te vinden. Vervolgens plaats je haar weer in haar kamertje en laat je de oude kat weer alle geuren van de nieuweling in huis nalopen.

Introductie
Nu komt het spannendste gedeelte: de kennismaking. Dit kan de meeste tijd in beslag nemen.  Begin met de deur van de kamer van de nieuwe kat open te zetten en geef beide katten op afstand snoepjes of ga met ze spelen. Dit laatste voorkomt dat ze naar elkaar gaan zitten staren. Dreigt een van de twee in de stress te schieten, doe de deur dan weer dicht en zorg met spelen of snoepjes dat ze beiden kalmeren en probeer de volgende dag nog meer afstand tussen de twee te bewaren. Bouw deze fase langzaam op tot dat ze allebei in een kamer kunnen zijn. Zorg dat er altijd leuke dingen gebeuren als ze elkaar zien. En wees niet teleurgesteld als het langer duurt dan je verwacht had. Je kan beter in deze fase de tijd nemen dan overhaast te werk gaan.

Samenleven
Het blijft belangrijk dat elke kat zijn eigen plekje kan opzoeken voor rust en dat er voldoende kattenbakken zijn. Dat betekent in het geval van twee katten dat je drie kattenbakken nodig hebt. Ook eten kan je het best elk in een eigen ruimte of aparte plekken geven. Wellicht vinden ze het later geen probleem, maar in het begin kan het alleen maar voordeel opleveren als ze zelf die keuze kunnen maken.
chivas en jimmy Rosa

Kitten
De introductie van een kitten gaat vaak veel sneller dan wanneer je twee volwassen katten wil laten samenleven. Zolang de oudere huisbewoner een rustige plek kan opzoeken uit de buurt van de kleine druktemaker kan dit best snel en soepel verlopen.

Anderen lazen ook:
1. Held: Blinde Wiebus overwint obstakels
2. Vuurwerkangst: hulp voor je hond en kat
3. Kerststress, ook voor je hond of kat?

Meer Petsie  
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter, Instagram en Pinterest.
Maak je gebruik van Twitter, Pinterest of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.