Vuurwerkangst: hulp voor je hond en kat

Het lijkt nog ver weg. Maar voor je het weet hangen de ballen weer in de kerstboom en knipperen overal lichtjes…en knallen we het jaar uit. En dat laatste bezorgt menig baasje van kat of hond ook heel wat zorgen. Vuurwerkangst is een groot probleem dat elk jaar weer terug komt. Een trillende of kwijlende hond en de kat in geen velden of wegen te bekennen, je houdt je hart weer vast. Emigreren is een nogal drastische oplossing, dus we houden het wat dichter bij en in huis.

Troost
Er wordt vaak gezegd dat je het angstgedrag moet negeren, dat je het niet mag belonen. Maar angst is angst en dat haal je niet weg door je hond of kat geen aandacht te geven als hij of zij niet meer weet waar kruipen van schrik. Zowel katten als honden gaan zoeken naar een oplossing voor het probleem. De oplossing, of steun, vinden ze dan niet bij het baasje, met alle gevolgen vandien.Vluchten is vaak het eerste wat in ze opkomt en dat kan een ernstige afloop hebben.

https://www.flickr.com/photos/tibbygirl/
https://www.flickr.com/photos/tibbygirl/

Rust
Zelf in paniek slaan is ook geen goede optie. Dan denkt je viervoeter zeker dat er wat aan de hand is. Het enige wat je kan doen is zorgen dat je dier weet dat jij niet onder de indruk bent van al die herrie en dat jij een veilige haven bent.

Voorbereiden
Om de stress te verminderen kan je het beste op tijd beginnen met voorbereiden. Nu dus. Met je hond kan je op veel hondenscholen en bij gedragstherapeuten nu workshops en trainingen volgen. Ook thuis kan je aan de slag. Er zijn speciale cd’s met instructies die je hond of kat langzaam laten wennen aan de herrie.

Voorspellen
Het minste rotje op een kilometer afstand wordt door die supersonische oren van je hond of kat al opgemerkt. Ze hebben geen voorspellende gaven, maar gewoon veel sneller last van harde geluiden en een hele goede neus voor dat ontploffende kruit. En heb je een angsthaas in huis, dan is dat niet in dit geval niet zijn voordeel. Kijk dus niet vreemd op en ga zeker niet foeteren als jij niets hoort en je hond de deur weigert uit de gaan voor het uitlaatrondje. Probeer de uitlaatmomenten ook te plannen als het wat rustiger is en hou ze kort.


Veiligheid en afleiding

Tijdens de feestdagen zorg je voor een veilige plek voor je huisgenoot. Ramen, deuren en gordijnen dicht en een zo stil mogelijk plekje waar ze kunnen slapen of rusten. Je kan ook muziek aanzetten. Probeer ze zo weinig mogelijk alleen te laten. Ergens op knabbelen of een spelletje voor de afleiding kan ook de stress wat verminderen.

Foto: Karlie Roundabout
Foto: Karlie Roundabout


Medicijnen

Met kalmerende middelen moet je oppassen. Er zijn medicijnen die je hond of kat lijken te kalmeren, maar er eigenlijk alleen maar zorgen dat ze stoppen met kwijlen, trillen of blaffen. Je ziet dus niet meer dat ze bang zijn, maar dat zijn ze wel degelijk. Ze uiten het niet meer. Met als gevolg het volgende jaar nog meer angst. Of je hebt een kat die de gordijnen invliegt bij het eerstvolgende onweer.

Wegwezen
Zit er echt niets anders op, dan kan je jezelf en je beestje een plezier doen door de feestdagen elders door te brengen. Er zijn plekken waar je terecht kan waar je verzekerd bent van een knalvrij uiteinde. Volgend jaar kan je dan alsnog de tijd nemen om je viervoeter over zijn angsten heen te helpen.

Anderen lazen ook:

1. Honden en katten snorren waar dienen ze voor?
2. Weet mijn hond dat het herfst is? 
3. Rouwen honden ook?

Je kan Petsie vinden op FacebookTwitter, Instagram en natuurlijk onze blog. Maak je gebruik van Twitter of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.