Honden- en katten snorren, waar dienen ze voor?

De snorharen van onze honden en katten zijn meer dan een versiering van hun hoofdje. In november zie je jan en alleman ineens met een snor rondlopen voor de Movember campagnes en dat is niet in alle gevallen erg aantrekkelijk. Maar in tegenstelling tot tweevoeters hebben onze viervoeters ze echt nodig en ze gebruiken ze voor meer dingen dan dat je misschien dacht.

whiskers-cat-close-upSpeciale haren
In tegenstelling tot de dons of de stekels die boven een mannenlip groeien zijn de snorharen van een hond en kat niet hetzelfde als de haren van de rest van hun vacht. Ze zijn veel dikker, kunnen individueel bewegen, hebben speciale zenuwen en zijn erg gevoelig. Snorharen worden ook wel tastharen genoemd.

 

 

cat-whiskersSensoren
Vooral als er minder licht is tasten honden en katten letterlijk met hun snor de wereld af. Bovendien zijn ze nogal kippig. Dichtbij zien ze niet goed en dan komt die snor goed van pas. Ze gebruiken dus niet alleen maar hun neus. Ze kunnen met die snorren trillingen opvangen en dat is bijvoorbeeld erg handig bij het jagen op prooien of ergens tussendoor lopen.
Eetbakjes waar hun snor tegen de randjes komt vinden ze over het algemeen ook niet erg fijn, dan worden ze constant geprikkeld tijdens het eten. Bij een kat is het zelfs zo dat de snor net zo breed is als hun lijfje. Zo kunnen ze precies voelen of ze ergens doorheen passen of niet.

dog-whiskers-jamesCommunicatie
Bij katten zie je vaak heel goed dat de stand van hun snor veranderd als ze speels, bang of relaxed zijn. Snor naar voren is spelen of jagen en als ze bang zijn gaan ze naar achteren, net zoals hun oren. Maar ook bij honden is dat het geval. Wij zien dat bijna niet, maar een andere hond haalt daar van een afstandje een hoop informatie uit in combinatie met de rest van de mimiek.

 Anderen lazen ook:

1. Movember, kan mijn hond ook prostaatkanker krijgen?
2. Weet mijn hond dat het herfst is? 
3. Rouwen honden ook?

Je kan ons vinden op Facebook, Twitter, Instagram en natuurlijk onze blog. Maak je gebruik van Twitter of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten!

Facebook: Petsie
Twitter: PetsieNL
Instagram: PetsieNL
Blog: www.petsie.nl

Een gedachte over “Honden- en katten snorren, waar dienen ze voor?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.