Kat en baby, kan dat samen?

Hoera, je bent zwanger! Maar wat vindt je kat daar van? Is die net zo blij, of is het een van de velen die in het asiel belandt als de baby er is. Nee toch, daarom geeft Petsie.nl tips zodat jullie one happy family worden. 

Voorbereiden
Tijdens je zwangerschap ben je je aan het voorbereiden op de komst van je baby. Kinderkamer, kleertjes, spulletjes;  de bankrekening loopt leeg en jij hebt steeds minder energie over. Maar vergeet je trouwe kat niet in alle drukte.  Ook voor haar gaat alles veranderen. En als er nu een ding is waar katten moeite mee hebben, dan is het wel dat. Schieten ze in de stress dan kan je met een hoop probleemgedrag te maken krijgen. Van plassen naast de bak, tot de nieuwe babykleertjes ondersproeien of erger nog,  uithalen naar je baby. zwanger-kat
Geurtjes
Een baby brengt allemaal nieuwe geuren mee in huis. En je kat is binnen haar territorium erg gehecht aan haar vertrouwde geurtjes. Om je kat te helpen kan je beginnen met feromoonspray op de nieuwe spullen voor de baby te sprayen. Dit geeft haar het idee dat dit al haar eigen geur heeft. Je kan het zelfs op je handen sprayen, want er zijn genoeg katten die meteen in de smiezen hebben dat er wat groeit in je buik en daar op reageren. Breng ook niet alle nieuwe spullen tegelijk in contact met je kat, maar doseer het.

Kinderkamer
Beter mag je kat straks niet in de kinderkamer. Begin al met de deur van deze kamer af en toe dicht te doen als je kat daar altijd welkom was.  Bouw dit op, zodat ze niet ineens een stuk van haar territorium kwijt is.
cat stroller

Plekjes voor je kat
Je baby krijgt een lief kamertje, maar ook voor je kat moet je nieuwe, veilige plekjes creeëren waar ze zich altijd terug kan trekken als het haar straks allemaal even te veel wordt.  Denk hierbij ook aan de kattenbak en de plek waar ze eet en drinkt. Als ze dan ook nog een fijne uitkijkpost op een verhoging krijgt, dan kan ze alles toch van dichtbij meemaken en voelt ze zich veilig.

Routine
Is je kat tot nu toe gewend om altijd alle aandacht te krijgen? Dan moet je dat een beetje gaan afbouwen. Denk na over hoe je nieuwe routine wordt en pas langzaam het schema aan.

Baby huilt
Een krijsende baby lijkt voor een kat op een soortgenoot die niet al te veel goeds van plan is.  Zoek dus op internet naar huilende babies en zet het volume elke dag ietsje harder. Wen je er zelf ook vast aan.

Pas op
Tijdens je zwangerschap kan je kat behoorlijk gevaarlijk voor je kleine spruit zijn. In de ontlasting van katten kan toxoplasmose zitten wat de baby in je buik kan beschadigen. Manlief is dus de komende 9 maanden tot schoonhouden van het kattensanitair gebombardeerd.

Een baby is zo leuk
Alles wat met je kleintje te maken heeft probeer je zo leuk mogelijk te maken met snoep of aandacht.  Laat de kraamvisite ook aandacht aan je kat besteden als ze daar van gediend is. Als ze toenadering zoekt en naar de baby komt kijken, blijf dan zo ontspannen mogelijk en beloon haar. Straffen is uit den boze. Komt ze naar jouw gevoel te dichtbij? Hou dan je hand over haar ogen en duw haar zachtjes weg. http://seakettlediaries.blogspot.nl/2011/09/protector.html

http://seakettlediaries.blogspot.nl/2011/09/protector.html

Beste vrienden
Als je straks in de peuterperiode voldoende aandacht aan beiden schenkt,  zijn de kleine tweevoeter en je viervoeter vrienden voor het leven.

Hoofdfoto: www.thezoom.com

Anderen lazen ook:
1. Honden- en kattensnorren, waar dienen ze voor?
2.Wie heeft meer kans kanker te krijgen, hond of kat? #Movember
3. Vuurwerkangst: hulp voor je hond of kat

Meer Petsie  
Je kan Petsie vinden op FacebookTwitter, Instagram en natuurlijk onze blog. Maak je gebruik van Twitter of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.