Hond en kat aan de antidepressiva

Depressie, stress, gedragsproblemen, dementie en zelfs ADHD worden tegenwoordig vastgesteld bij onze viervoeters. Zijn er ook ‘gelukspilletjes’ die hen, maar ook het baasje helpen?

Groeiende industrie
Er komen steeds meer geneesmiddelen op de markt voor je hond en kat. Dat is ook niet zo gek want die volgt de humane ontwikkelingen. En baasjes besteden ook steeds meer aandacht aan de gezondheid van hun viervoeters.  Ook voor het geestelijk welzijn voor je hond of kat zijn er medicijnen zoals antidepressiva en angstremmers.

foto: www.grumpycats.com
foto: www.grumpycats.com

Niet de eerste keus
De meeste dierenartsen en gedragstherapeuten zullen  deze psychofarmaca  niet snel adviseren. Eerst en vooral moet een medische oorzaak uitgesloten worden.  Een lethargische hond is niet gelijk depressief. Schildklierproblemen en andere hormonale disbalansen kunnen heel veel invloed hebben. 

cat depressed photo


Gedragsprobleem
Daarna wordt naar de leefsituatie en het gedrag van kat of hond gekeken. Is je hond ‘Alle Dagen Druk’, dan is de kans dat hij ADHD heeft erg klein. Eerder is er iets misgegaan in de socialisatie, verveelt hij zich of weet hij niet wat zijn baasje van hem wil. Dan zou een pilletje een makkelijke oplossing voor de baas kunnen zijn, maar de oorzaak van het probleem wordt dan niet aangepakt.

Trekt je kat met haar tandjes haar vacht eruit? Ook dan is de kans klein dat ze neurotisch is. Dat de kater van je buren haar loopt te treiteren kan ze je moeilijk vertellen. Dat ze er last van heeft zou ze op deze manier kunnen laten weten.

Netwerk reportage
In 2009 bezocht de Netwerk redactie de toen net geopende gedragskliniek van de universiteit voor diergeneeskunde in Utrecht.

Anderen lazen ook:

Meer Petsie
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter,Instagramen Pinterest.
Maak je gebruik van Twitter, Pinterest of Instagram? Voeg dan#petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.