Stinkende oren bij je hond, wat doe je er aan?

Je hond komt lekker kroelen, maar wat een vieze lucht komt er uit die oren. Hoe komt dat en wat kan je er aan doen?

Er zijn een paar oorzaken die je hond stinkende oren bezorgen. En in alle gevallen heeft je viervoeter er ook last van.  Grote kans dat hij ook regelmatig met zijn hoofd loopt te schudden of zijn oren probeert te krabben.

Schoonhouden
Schudt je hond niet constant met zijn hoofd en ruik je geen vieze luchtjes? Kijk dan toch regelmatig of ze schoon zijn. Probeer bij het wassen van je hond geen water in de oren te laten komen.  Houd de oren met je hand dicht als je met de douchekop bij zijn hoofd komt. Beter gebruik je een vochtig ongeparfumeerd doekje om de oorschelp schoon te maken. Ga niet in de gehoorgang zitten prutsen. Kijk ook of er geen gras, kleine stokjes, of andere rommel in de oren zit. Schudt je hond af en toe met zijn hoofd? Dat kan meestal geen kwaad, want zo houdt hij zelf ook zijn oren schoon.

Copyright: http://www.carlidavidson.com/
Copyright: http://www.carlidavidson.com/

Haartjes
Oorproblemen komen het vaakst voor bij honden met hangoren of honden met langer haar in de oren. Soms zit de gehoorgang verstopt omdat er te veel haar groeit. Oorsmeer en viezigheid kunnen er niet uit en zorgen dan voor problemen. De haren kan je uittrekken of wegknippen, maar als je te diep in het oor gaat of als je hond met zijn oor beweegt kan dit meer goed dan kwaad doen. Laat dit dus over aan je dierenarts of hondentrimmer of vraag ze om advies.

Onsteking of schimmel
Je hond kan ook een ooronsteking of schimmels hebben. Ga dus niet zitten prutsen met wattenstaafjes, want biedt geen soelaas. Je dierenarts kan medicijnen voorschrijven om de ontsteking tegen te gaan.

Allergie
Heeft je hond constant ooronstekingen? Dan kan dit ook een teken zijn van een voedselallergie. Tekenen van de allergie zijn vaak zichtbaar waar de huid het dunst is, bijvoorbeeld in de oren of tussen de voetjes.

Oormijt
Een vies en erg besmettelijke oorzaak van stinken en heftig jeukende oren kan oormijt zijn. Deze beestjes zorgen ook nog eens voor extra veel oorsmeer en talg. Ook hier moet je je dierenarts raadplegen, want hier wil je zo snel mogelijk vanaf.

Anderen lazen ook:
1. Doe mee met de Petsie Fotowedstrijd
2Met je hond door de sneeuw? Vijf wintertips.
3.  Vraag het aan dokter Dewilde

Meer Petsie  
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter, Instagram en Pinterest.
Maak je gebruik van Twitter, Pinterest of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.