Dierenarts Anton Fennema

Uit de praktijk van Anton Fennema (11)

In zijn column vertelt dierenarts Anton Fennema iedere vrijdag over wetenswaardigheden over zijn praktijk. Deze week de geboorte van een tweeling.
chihuahua1Alle mensen die bij Yvonne de kapster hun haren lieten knippen, dachten dat er een klein wonder gebeurt was. In de etalage hing de mededeling dat er een tweeling geboren was, en wel een jongen en een meisje.

Normale omvang
Nu was er aan Yvonne niets te zien geweest en bovendien had ook haar personeel al die tijd een normale omvang gehad. U begrijpt dat ze heel wat vragen te beantwoorden had.

Keizersnede
“Nee” zei ze, “niet ik, maar Lizzy is bevallen. Het was nog een heel gedoe, want het is een keizersnede geworden”
“Maar dat is toch heel zeldzaam?” sprak een klant, “want bij een tweeling is er toch zelden sprake van een keizersnede?”

Groeien als kool
Toen kwam de Chihuahua uit de mouw. “Het was onze hond Lizzy die is bevallen”, lachte Yvonne. “Daar komt vaker een keizersnede bij voor. Bovendien waren de puppy’s erg groot. Lizzy weegt 1500 gram en de puppy’s wegen nu twee weken na de geboorte al 300 gram per stuk. Ze groeien als kool.”

14 kilo
Het is inderdaad wonderbaarlijk dat de puppy’s na 2 weken al 20 procent van het gewicht van de moeder hebben. Dat zou betekenen dat een baby 2 weken na de geboorte al 14 kg zou wegen, bij een moeder die 70 kg weegt.

Moeite met zogen
Het kost Lizzy dan ook zichtbaar moeite om de puppy’s te zogen, ze valt af terwijl ze maar 1500 gram weegt. Gelukkig worden de puppy’s al een beetje bijgevoerd zodat Lizzy wat ontzien wordt. Van de keizersnede is ze zeer snel hersteld en moeder en kinderen maken het momenteel zeer  goed.

 Anderen lazen ook:
1. Uit de praktijk van dokter Fennema (10)- Harry de kat
2. Uit de praktijk van dokter Fennema (9)- Chip gered van de dood
3. Uit de praktijk van dokter Fennema (8)- Brutus strakgetrokken

Meer Petsie  
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter, Instagramen Pinterest.
Maak je gebruik van Twitter, Pinterest of Instagram? Voeg dan#petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.