Waarom de radio aanlaten voor je hond een oplapmiddel is

“Als ik wegga, laat ik altijd de radio aan voor m’n hond,” mailt Laura den Hartog ons. “Maar heeft dat eigenlijk zin? “ We vroegen het aan Claudia van der Ham, eigenaar van de Hondenacademie.

hondenacademie
Claudia van der Ham van de Hondenacademie.

Er valt geen eenduidig antwoord op de vraag te geven, zo laat Claudia ons weten. “Het ligt eraan wat je hond gewend is. Heb jij altijd de radio thuis aanstaan, dan kan het helpen. Staat de radio dan uit als je weg bent, dan kan dat voor onzekerheid zorgen. Maar eigenlijk ligt het er vooral aan of de hond heeftgeleerd om alleen te zijn of hij of zij dat als vervelend heeft ervaren.”

Groepsdier
“Heb je een beestje die moeite heeft om alleen te zijn, dan kan een radio helpen. Het overstemt de geluiden van buiten af waardoor je een soort veiligheid creëert. De hond filtert die prikkels waardoor het anders binnenkomt. Maar de hond is een groepsdier. Hij heeft echt wel door dat hij alleen is.”

Televisie 
En de tv aanlaten? Is dat een goede optie?  “Veel honden zijn gewend om de televisie te negeren. Er zijn wel enkele honden die tv kijken, maar vooral als er een hond of kat in beeld is. De meeste hebben wel in de gaten dat de tv niet echt is. Maar het kan ook zijn dat ze het geluid van een televisie gewend zijn en het daarom graag horen. En natuurlijk omdat het ook de omgevingsgeluiden naar de achtergrond dringt.

Oplapmiddel
“Maar de radio aanlaten is een oplapmiddel”, volgens Claudia. “Eigenlijk moet je ervoor zorgen dat de hond alleen kan zijn, geen verlatingsangst heeft,  misschien een training volgen of een  gedragtherapeut inschakelen en die gaat kijken hoe het probleem ontstaan is en hoe het opgelost kan worden.”

Tip van Claudia
Wil je liever toch iets anders proberen dan heeft ze nog een tip: “Laat de hond in een rustige ruimte, als je hem alleen thuis laat. Zet je hond in een bench, dan heeft hij zijn eigen veilige ruimte.  Liefst niet in een kamer aan de straatkant vanwege de geluiden. Zeker niet als je hond erg waaks is.

Meer tips van Claudia? Kijk op www.hondenacademie.nl.

Anderen lazen ook:

1. Dé reden waarom kleintjes, grote honden uitdagen 
2. Weet mijn hond dat het herfst is?
3. Ode aan Taksi, een wereldhond

Meer Petsie  
Je kan Petsie vinden op FacebookTwitter, Instagram en natuurlijk onze blog. Maak je gebruik van Twitter of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.