Dierenarts Anton Fennema

Uit de praktijk van dokter Fennema (19)

Dierenarts Anton Fennema vertrekt morgen naar Suriname waar hij twee weken lang meehelpt aan het sterilisatieproject van het dierenasiel in Suriname.

Dierenasiel in Suriname
Foto: Anton Fennema

Yepi yu dagu, yepi ala dagu! Dat betekent: “Help uw hond dan helpt u alle honden.” Met deze slagzin wordt er ieder jaar in Paramaribo einde februari begin maart een grote sterilisatie actie gehouden.

Per wijk 
Steeds een andere wijk van Paramaribo is aan de beurt om aan de actie mee te mogen doen. De mensen die in die wijk wonen mogen hun hond voor een gereduceerd tarief laten steriliseren. Het zijn dus geen zwerfhonden!

Sterilisatie te duur
Maar mensen in Paramaribo kunnen vaak geen sterilisatie betalen. Door nu de sterilisatie te promoten en aan te bieden voor een gereduceerd tarief probeert men het steriliseren van honden tot een gewoonte te laten worden. Vaak denk men er helemaal niet over na. De puppy’s vinden hun weg wel en sommige puppy’s worden dan zwerfhonden. Er is een actief beleid van het asiel om zwerfhonden op te sporen te vangen te steriliseren en weer te herplaatsen.

Blij om mee te doen
In Nederland wordt de actie ondersteund door de stichting “vrienden van de dierenbescherming Suriname.” Dit jaar is de 7e actie en ik ben blij dat ik voor de tweede keer mee mag doen. Er worden dan tussen de 500 en 600 honden gesteriliseerd. Alleen honden van 30 kg of minder worden geaccepteerd, en rashonden mogen niet meedoen.

Zelf betalen 
Een rashond is dermate duur dat men vindt dat die eigenaren die een rashond kunnen betalen ook een normale prijs voor een sterilisatie kunnen betalen.

Niets van honden weten 
Nog een bijzonder detail: in het oerwoud wonen indianen en Marrons (gevluchte slaven). De indianen hebben honden die ze trainen voor de jacht. De Marrons hebben geen honden omdat ze in de tijd dat men het oerwoud invluchtte door de plantage-eigenaren met speciaal getrainde honden achtervolgd werden. Tot op de dag van vandaag moeten de Marrons niets van honden hebben.

Onderweg! 
Als u dit leest zijn we op weg naar Suriname. De komende weken doe ik wekelijks verslag van het project.

Anderen lazen ook: 
1. Uit de praktijk van dokter Fennema (17)- Waarom meedoen met sterilisatieproject 
2. Uit de praktijk van dokter Fennema  (18)- Hond Blacky heeft last van urineverlies
3. De leukste dierenartsassistente is… een hond 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.