Empathie, voelt jouw hond met je mee?

Vraag de gemiddelde hondeneigenaar of hij denkt dat zijn trouwe viervoeter meeleeft als hij verdrietig is en het antwoord zal heel vaak ja zijn.  Verbeelden wij ons met zijn allen dat of is het ook echt zo? 
Niet verbazingwekkend dus dat biologen en andere wetenschappers in de hele wereld dezelfde vraag stellen en daar onderzoek naar uitvoeren.

foto: dumpaday.com
foto: dumpaday.com

Geeuwen
Een onderzoeker keek naar het geeuwen van honden en mensen.  Of dat empathisch vermogen is? Als er bij mensen iemand begint te geeuwen, dan kan de rest zich ook niet inhouden en dat snappen we ook nog steeds niet. Al geeuwden de honden in het onderzoek meer mee met baasjes dan met onbekenden.

Kalmerend
Maar geeuwen is ook een belangrijk onderdeel van hondentaal. Geeuwt je hond zonder dat hij slaap heeft? Dan betekent het meestal dat hij een persoon, hond of de situatie probeert te kalmeren.  Je kan dus zelf ook naar een vreemde hond geeuwen als die een beetje nerveus overkomt.

Troosten
In Londen onderzochten twee psychologen de reacties van 18 huishonden op huilende mensen. Ze keken naar hoe ze reageerden als het baasje of als een vreemde persoon huilde.  In bijna alle gevallen gingen ze naar de huilende persoon.

Baasje of zichzelf troosten? 
De reden dat het zo belangrijk was om ook vreemden in te zetten was om te weten te komen of de honden de persoon of zichzelf probeerden te kalmeren. Als dat laatste het geval geweest zou zijn, dan waren ze naar het baasje gelopen, die er ook telkens bij zat.

markingourterritory files wordpress com
foto: markingourterritory.files.wordpress.com

Onrecht
Honden troosten ook elkaar bevestigt een studie uit Antwerpen. Drie grote roedels werden bestudeerd als ze overdag allemaal samen op een veld waren. Daar ontstonden meerdere conflicten. Soms verzoenden de twee honden die een aanvaring hadden zich met elkaar, maar als dat niet zo was werd de underdog vaak ‘getroost’ door een hond die totaal niet bij de confrontatie betrokken was. In meerdere gevallen werd de verliezer gesteund door meerdere honden uit de groep.

Persoonlijke ervaringen
Als klein meisje was mijn poedeltje mijn steun en toeverlaat als ik verdrietig was of huilde. Ze likte mijn tranen weg en kwam me troosten.  Heb jij ook ervaringen met je eigen hond? We horen het graag.

Bronnen
Geeuwen: Teresa Romero, Akitsugu Konno, Toshikazu Hasegawa -Department of Cognitive and Behavioral Sciences -The University of Tokyo
Troosten van mensen: Deborah Custance en Jennifer Mayer – Goldsmiths College- Londen
Troosten van honden:  Annemieke K.A. Cools, Alain J.-M. Van Hout, Mark H. J. Nelissen – Universiteit Antwerpen – Departement Biologie 

 

Anderen lazen ook:
1. Hond loopt 20 blokken om baasje op te zoeken in ziekenhuis
2. Waarom helpt een hond zo goed bij trauma’s
3. Honden Dogs on Tour maken verstandelijk beperkten gelukkig

Een gedachte over “Empathie, voelt jouw hond met je mee?”

  1. Die ervaring heb ik ook gehad met mijn trouwe viervoeter! Toen ik een keertje van school thuis kwam en ik het allemaal een beetje had gehad, waarna ik in tranen uitbarstte en mijn labrador kwam naar me toe en het leek alsof ze niet wist wat ze er mee aan moest maar volgends mij wist ze wat ze deed ze kroop dicht tegen me aan en likte me om me gerust te stellen…zo lief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.