Nieuwe vriend, maar m’n hond moet hem niet. En nu?

Je nieuwe vriend is geweldig, uren kan je met hem praten. Het voelt goed, hij kan het goed met je vrienden en familie vinden en jullie doen allemaal leuke dingen. Klinkt perfect toch? Alleen ziet je viervoeter je partner niet zitten en dat geeft flink wat stress. Tinley gedragstherapeut Marieke van der Burgt geeft tips hoe je ervoor kan zorgen dat je vriend geaccepteerd wordt.
kussen hond jaloersVriendelijk tegen anderen is je hond wel. Maar als jouw partner binnenkomt, dan reageert je viervoeter wantrouwig. En wil je vriend je een zoen geven, dan zorgt jouw lieveling er wel voor dat zijn hoofd er tussen zit. Lastig want je wilt niet hoeven te kiezen tussen de één of de ander.

Niet compenseren
Volgens Marieke van der Burgt is het dan het beste om een positieve associatie te maken. “Geef je hond van te voren niet te veel aandacht. Veel mensen gaan compenseren door alvast veel te wandelen zodat de hond lekker moe is. Hopelijk blijft hij dan in z’n mand liggen. Maar dan leert je hond juist dat hij geen aandacht krijgt als je vriend er is.”

Maak het leuk 
De oplossing? Maak het juist leuk als je vriend er is. Volgens Marieke kan je dat het beste doen door je hond erbij te betrekken.  “Kijk eerst wat je hond lekker of belangrijk vindt. Is dat een boswandeling? Ga dan samen met je hond naar het bos en ga flink lopen. Is het iets lekkers zoals een kluif? Laat je vriend je hond een lekkere kluif geven.

Eigen tempo
Is je hond onzeker naar je vriend? Laat hem door z’n knieën zakken of op z’n hurken zitten en rol de kluif of het snoepje naar de hond toe. De hond kan het snoepje dan op zijn eigen tempo gaan halen. Op deze manier kan je hond langzaam aan diegene wennen. Zo maakt je hond een goede associatie: Als die persoon er is, dan is het feest want ik krijg een kluif.”

Mocht dat niet lukken en de hond zet agressie in, dan kun je het beste een gediplomeerde gedragstherapeut erbij halen.

Marieke en hondenGedragstherapeut
Marieke van der Burgt is gedragstherapeute voor honden, katten en konijnen en aangesloten bij Tinley Gedragstherapie. Een landelijk werkende organisatie, waarbij gediplomeerde en ervaren gedragstherapeuten zijn aangesloten. Kijk op http://www.dierengedragsbegeleiding.nl/ voor meer informatie.

Anderen lazen ook
1. Zo sla je die hondenliefhebber aan de haak 
2.  De hond mee op wintersport, een goed idee?
3. Hoe weet je of je hond kiespijn heeft? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.