Je kat wassen, moet dat?

Je kat wassen. Waarschijnlijk denk je dat dat grote onzin is. Want als je kat een mens zou zijn, zou ze vreselijk ijdel zijn. Uren is ze bezig met zich wassen.  Dus hoe zou jij daar als simpele mens nog assistentie in kunnen bieden. 

Haarballen en ouderdom
Als je je kat wast vermijdt je dat ze haarballen krijgt en op haar oude dag kan je ze helpen, want dan lukt dat zelf wassen ook niet meer zo goed.

foto: http://www.dizzyturtle.com/
foto: http://www.dizzyturtle.com/

Voorbereiden
Maar hoe pak je dat aan, een kat in bad? Het zijn over het algemeen geen waterratjes. Geduld en rustig blijven is dus de boodschap. Het beste kan  je er natuurlijk van kleins af aan mee beginnen.  Zorg dat je kat eerst goed gekamd en geborsteld is. Zeker als ze langere haren heeft voorkomt dit het klitten. Als de vacht nat is krijg je die er niet makkelijk uit.  Als het lukt is het fijn om watjes in de oortjes te stoppen, zo komt daar zeker geen water in.

Wasbak
Het makkelijkst kan je je kat in de wasbak of teiltje wassen. Het water moet lauwwarm zijn, ongeveer 38 á 39 graden.

Op vier poten
Zorg dat je kat niet wegschuift en op 4 pootjes kan staan of zitten. Een handdoek is dan het beste. Dan kan hij ook zijn nageltjes daar in zetten.

Nat
Maak je kat helemaal nat. Begin van boven naar beneden. Sla het gezicht over als dat niet echt nodig is. Gebruik alleen shampoo die geschikt is voor katten. Geen mensenshampoo dus. Spoel alle shampoo echt goed uit zodat er geen restjes blijven zitten.

foto: dumpaday.com
foto: dumpaday.com

Drogen
Dep je kat zoveel mogelijk droog met een handdoek. Ga niet te veel wrijven, want dan krijg je klitten. Als het lukt kan je je kat met een föhn droogblazen. Zet hem dan niet te heet en houdt de föhn op een afstand. Zorg dat je kat helemaal opgedroogd is voor dat hij eventueel naar buiten gaat.

Bouw het op
De eerste keer dat je je kat in bad doet kun je best niet het hele proces ineens doen. Zet hem gewoon een keer op de handdoek in de wasbak, geef een snoepje en haal hem er weer uit. De tweede keer maak je bijvoorbeeld alleen een voetje nat.

Is het echt geen doen en moet je kat toch echt uit het vuil en uit de klit? Neem dan contact op met je dierenarts of een trimsalon dat gespecialiseerd is in katten.

Liefhebbers
En er zijn echt katten die het heerlijk vinden. Kijk maar:

Anderen lazen ook:
1. Met je kat naar de trimsalon
2. Met je hond naar de trimsalon in de winter
3. Deze 5 speeltjes maak je zelf voor je kat

Meer Petsie
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter en Pinterest. Maak je gebruik van Twitter of Pinterest? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

 hoofdfoto:  Youtube MerilynThiessen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.