Hond of kat en weinig geld? Dierenvoedselbank biedt uitkomst

Wie schulden heeft en in de schuldsanering zit, hoort vaak; ‘we helpen je, maar dan moet je eerst je hond of kat wegdoen.’ Ferry van der Kaaij vond dat verschrikkelijk en richtte de Dierenvoedselbank Rijnmond op. “Vaak is dat beestje het enige dat mensen nog hebben.”  Niet alleen in Rotterdam denken ze er zo over. Overal in Nederland schieten de dierenvoedselbanken als paddenstoelen uit de grond.

In Zoetermeer is Marilynn van Dam –Babin met een dierenvoedselbank begonnen. Ook in Weert, Capelle aan den Ijssel, Den Haag en Utrecht kunnen mensen voor hun hondenbrokken en kattenvoedsel bij een dierenvoedselbank terecht. Volgens Ferry is dat pure noodzaak. “Er was eerst helemaal niets voor de dieren.”

Nodig
En dat terwijl een huisdier erg belangrijk is voor mensen. “Ze hebben allemaal geldproblemen”, weet Ferry uit ervaring. Hij richtte met zijn stichting Okehor (Ondersteuning Kind En Huisdier Omgeving Rotterdam) de dierenvoedselbank Rijnmond op. Sinds 11 april 2014 zijn ze operationeel. En het loopt storm.

Dierenvoedselbank Rijnmond
Voer voor de baasjes die bij de dierenvoedselbank komen. Foto: Stichting Okehor

Liefde
“Vaak is de hond of kat het enige dat ze nog hebben. Bij veel van onze cliënten wil de familie niets meer met ze te maken hebben, vrienden lopen weg. Alleen van hun huisdier krijgen ze nog liefde.”

Bijspringen
Bij de dierenvoedselbank Rijnmond krijgen 100 huishoudens iedere twee weken een voedselpakket. “We geven ze voer mee voor 10 dagen zodat de mensen nog gestimuleerd worden om zelf wat te doen. Maar als ze het echt niet redden dan springen we bij, ook als het beestje naar de dierenarts moet.”

Niet genoeg voer 
Ferry weet dat meer huisdiereigenaren zijn hulp nodig hebben. “Er melden veel mensen zich aan. Ik denk dat er in Rijnmond wel 1000 tot 1500 huishoudens zijn die onze hulp nodig hebben. Hier vlakbij, in Schiedam, werd ons verteld dat als we daar ook een uitgiftepunt zouden hebben, we er 250 clienten bij zouden hebben. Ik wil ze graag van dienst zijn, maar we hebben niet genoeg voer. Ik kan alleen maar die 100 huishoudens helpen.”

Moeilijke voerproducenten
De dierenvoedselbank is afhankelijk van donaties en giften. “Het valt niet mee om voer te krijgen. Veel van de dierenvoer producenten geven hun voer al aan stichtingen voor zwerfdieren in het buitenland. Ze zijn bang voor omzetverlies in Nederland, maar dat is onzin. Veel mensen laten de honden nu mee eten met het prakkie dat ze op tafel zetten.”

Dan maar met eigen geld 
Omdat Ferry het niet over z’n hart kan verkrijgen om mensen teleur te stellen, pompt hij er iedere maand zelf zo’n 300 euro in. “Als ik gebeld word en ze zeggen, er staat 400 kilo voer voor je klaar maar dan moet je snel wezen. Dan stap ik toch in de auto en ga ik het halen. Dan moeten mijn rekeningen maar even wachten. Al moet ik dit niet al te lang meer zo doen,“ lacht hij.

Tijdens de uitgiftedag is het gezellig. Foto: Stichtingokehor.nl
Tijdens de uitgiftedag is het gezellig. Foto: Stichtingokehor.nl

Het is het waard 
Maar het is het waard, vindt Ferry. “Mensen kijken echt uit naar de uitgiftedag. Ze zien elkaar dan, zijn er even uit, maken een praatje, geven tips en hebben weer voer zodat ze even vooruit kunnen. Want je hond of kat wegdoen, dat is niets.”

Meer weten? 
Meer weten over de dierenvoedselbanken of wil je doneren? Kijk op:

www.okehor.nl (Rotterdam)
www.dierenvoedselbank.org (Den Haag)
www.dieren-voedselbank.nl (weert)
www.dierenvoedselbankutrecht.nl  (utrecht)
http://svbvd010.nl/ (Capelle aan den IJssel)
http://dvbvelp.jimdo.com/ (midden Gelderland)
https://www.facebook.com/dierenhulp.noordoostpolder.1 (noordoostpolder)

 

Anderen lazen ook:
1. Kunnen honden en katten allergisch zijn voor het baasje? 
2.  Een kat is je beste vriend
3.  Nieuwe vriend maar m’n hond moet hem niet. En nu? 

13 gedachten over “Hond of kat en weinig geld? Dierenvoedselbank biedt uitkomst”

 1. Via deze weg wil ik laten weten hoe trots ik ben op mijn neef super goed van je Fer ga zo door je bent echt nodig

 2. Geweldig vind ik dit ik denk dat dit in Almere ook een uitkomst zou zijn kan je me daar mee helpen lijkt mij super om te doen ben werkeloos en heb zelf ook dieren maar de armoede wordt hier inderdaad te erg zelf bezig met schulden sanering maat heb een zoon die mij toch wat steunt zou dit met mijn dochter kunnen opzetten

 3. Ik vind het goed ook dieren hebben honger en als de baasje geen geld heef Hoe hebben de dieren dan te eten ik heb zelf ook twee katten ben alleen het zijn net kinderen voor me en leef onder het de inkomsten grens maar mijn katten hebben eten ze gaan nog voor mij ik vind het goed dat het ook voor de dieren is groetjes petra scheffer

 4. Ook in kom uit Almere en zie de nood groeien, ik ken zo al een aantal mensen voor wie zo’n project uitkomst zou kunnen bieden om hun dier te kunnen houden. Als U echt tijd hebt om dit op te zetten…… Mogelijk kan ik helpen met vervoeren van de voeding, ik rijd namelijk toch al dagelijks Almere rond

 5. Mijn dieren weg doen, never nooit niet, nee, maar een voedselbank opzetten , daar wil ikzelf zeker aan mee werken, ik wil ook best de kar trekken, maar ben niet in bezit van vervoer, ook omdat ikzelf klant ben bij de voedselbank, tja als ik hulp en steun zou krijgen, dan liever vandaag nog iets opzetten dan morgen, ik spreek voldoende mensen waar ik van hoor, ik geef liever eers mijn dieren te eten en dan ikzelf pas, en dat is bij mij niet anders, maar wat denk je van de warme periode, teken en vlooien, dat is waar ik mezelf nu ook wel wat zorgen over maak, en alternatieve manieren aan het zoeken ben, en zelf extra opletten, maar mochten er mensen zijn, die daar iets mee willen doen, hier in sintjansklooster steenwijkerland iet op te zetten, het kan bij mij, dat is zeker geen probleem, ik heb een kamer en een schuur ter beschikking waar ik wat kwijt kan..
  happycompanie@live.nl

 6. In Zuid Limburg is sinds twee jaar Dieren Voedselbank Zuiden actief. Mensen uit de regio Parkstad die voldoen aan de inkomens eisen kunnen zich via Facebook bij ons aanmelden. Groetjes team DVB Zuiden

 7. Het is heel jammer dat ik het in heerenveen niet door kon zetten en voorelkaar kreeg, ik heb zelf een bijstandsuitkering en bekostigde ook zelf de te korte voor de mensen.
  Maar dat hou je niet lang vol.

 8. Jammer dat er hier in Friesland nog geen dieren voedselbanken zijn, zit sinds een aantal jaar zelf in de problemen door mijn gezondheid, had een cattery en heb 7 katten, cattery al lang opgezegd en door middel van laatste beetjes sparen en hulp van vrienden alle katten laten steriliseren. Mijn katten zijn mijn kinderen, mijn alles, ik eet liever zelf niet dan dat ik de katten weg zou moeten doen. Ik zelf krijg ook van de voedselbank maar ik hoop dat er ooit ook nog een voor de dieren komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.