Help, de hond van de buren blaft constant!

Leefgeluiden. We moeten er bijna allemaal aan geloven in dit kikkerlandje, want we wonen met best veel twee- en viervoeters op een beperkt aantal vierkante meters. Een piepende, jankende of blaffende hond van de buren is dan ook geen pretje. Kan je daar wat aan doen?

Vaak hebben de buren geen weet van wat jij al dan niet meekrijgt van hun familiale leven. En dat geldt andersom ook. Misschien blaft de hond voornamelijk als ze weg zijn en zijn ze daar niet eens van op de hoogte.  Ga dus niet gelijk op hoge poten op de deur dreunen.

foto: www.thebark.com
foto: www.thebark.com

Praten
Stap 1 is dus een gesprek. Het is handig als je dan al weet of de hond alleen blaft als ze er niet zijn of dat hij ook constant aanslaat als ze er wel zijn. Als de viervoeter zijn taak als waakhond wat al te serieus neemt terwijl ze wel thuis zijn zal je insteek anders zijn.

Verlatingsangst
Bijna alle honden hebben er in mindere of meerder mate last van: verlatingsangst. Uit het warme nestje met broertjes en zusjes, naar een nieuw huis in hun eentje en dan ineens helemaal alleen. Voor dat laatste zijn ze niet voorgeprogrammeerd. Onze huishond is heel erg mensgericht. Daarom houden we ook ze veel van hem en daar is hij eeuwenlang op gefokt.

Rat_Terrier_bark

Begeleiding
Elke hond heeft begeleiding nodig in het alleen zijn. En dat begint niet gelijk met een paar uur, maar met ogenblikken en minuten.  Is dat in het begin niet goed opgepakt, dan zal het wat meer tijd kosten om de hond alsnog hierin te helpen. Wellicht is het geen onwil van de buren, maar weten ze niet beter of hebben ze het advies gekregen om de hond in een bench te stoppen en dan zou alles wel in orde komen. Het zal ze wel wat tijd kosten om dit op te lossen, dus denk met ze mee.

Verveling
Willen ze de hond uiteindelijk meer dan 4 uur alleen laten? Dring er dan op aan dat ze een uitlaatservice gaan bellen, want dat is echt geen fijn leven voor hun viervoeter. Ze moeten er toch zelf ook niet aan denken dat zich uren moeten vervelen en hun plas op moeten houden. Bovendien heeft een hond zowel fysiek als mentaal inspanning nodig om rust te kunnen vinden als de baasjes er niet zijn. Dus elke dag een paar keer dat eeuwige zelfde rondje in de buurt en thuis geen spelletjes met de baas zorgt ook niet voor rust in kop en lijf.

Waakhond?
Slaat de hond al aan als je vinger nog niet bij de deurbel is en gaat hij hier nog lekker mee door als je al 10 minuten binnen bent? Misschien vinden je buren dat niet erg, maar neem ze dan mee naar jouw huis zodat ze kunnen horen hoeveel overlast dat geeft. Vaak klinkt dat geblaf veel harder door dan ze zelf vermoeden.

Joepie, visite
En dan is er echt wel werk aan de winkel, want ze zullen de hond op een fijne manier moeten leren dat visite leuk is. Bijvoorbeeld elk rustig moment, hoe kort ook, belonen en voor de bezoekers hondensnoepjes die ze pas mogen geven als de hond langer rustig is.

Begrip
Er zal van beide kanten wat water bij de wijn moeten. Je buren moeten beseffen dat ze niet op een hutje op de hei wonen en jij moet begrijpen dat er voor gedragsverandering van de hond tijd nodig is. Blijf met elkaar praten en verval niet in de ja-maar gesprekken.

Hoofdfoto: beachdriveblog.com

Anderen lazen ook:
1. Waarom eet mijn hond alle kerstkaarten op?
2. Vraag het aan dokter Dewilde
3. Met je hond naar de trimsalon in de winter

Meer Petsie  
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter, Instagram en Pinterest.
Maak je gebruik van Twitter, Pinterest of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.