Zo help je je krolse kat

Je kat is voor het eerst krols. Gek word je van het miauwen, aandacht vragen en de katers die je voordeur onder sproeien. Hoe kan je haar helpen en waar moet je op letten?

Een jonge poes kan al krols worden als ze nog maar 4 maanden oud is, maar de meeste poezen zijn 6 á 7 maanden oud. Twee keer per jaar schieten de hormonen alle kanten op. In het voorjaar en in het najaar.

Gefrustreerd
Het klaaglijk miauwen laat er geen twijfel over bestaan. Je poes wordt overmand door hormonen en  wil niets liever dan een kater die haar van haar ellende wil verlossen. Je kat heeft geen rust en loopt overal te zoeken.

foto: en.academic.ru
foto: en.academic.ru

Warme plekjes
Zorg dat je kat warme, zachte plekjes heeft waar ze zich kan terugtrekken en een beetje haar nestdrang kwijt kan.  Een warme handdoek met een kersenpitkussentje dat je in magnetron kan verwarmen geeft sommige poesjes rust.

Ramen en deuren sluiten
Zorg dat je kat niet naar buiten kan glippen of de stoere kater van de buren naar binnen kan sluipen, want ze zal koste wat kost op zoek gaan naar de katers die de hele buurt bij elkaar schreeuwen en vechten omdat ze jouw katje maar al te graag een nestje kittens gunnen.  Helaas maken ze dat vaak ook kenbaar door hun geur bij jou thuis achter te laten. Dus een voordeur onder de katersproei behoort absoluut tot de mogelijkheden.  Dat is niet prettig.

Aanhankelijk
Ook bij jou zal je poes veel fysieke aandacht vragen. Is ze normaal niet zo knuffelig, dat verandert als ze krols is.  Ze wordt aanhalig en zal meer dan anders haar geur willen achterlaten bij haar mensen, meubels en spulletjes door er tegen aan te wrijven.

foto: funnyrepost.com
foto: funnyrepost.com

Krabpaal
Zorg ook dat er genoeg krabpalen zijn waar ze haar nageltjes in kan zetten, want ook zo laat ze haar geur achter. Lees in dit artikel hoe je je kat van de bank naar de krabpaal krijgt.

Strelen
Geef haar de aandacht die ze vraagt, strelen en masseren geeft haar nu een extra fijn gevoel.  Kijk niet raar op als ze haar achterste in de lucht steekt en met haar buikje over de vloer of de bank wrijft, dat is de paarhouding.

foto: www.warrenphotographic.co.uk
foto: www.warrenphotographic.co.uk

Plassen
Sommige poezen houden niet op met hun geur te verspreiden door overal tegen aan te schuren. Ze kunnen ook plasjes her en der achter laten. Ook dat is weer natuurlijk gedrag om katers te laten weten dat ze geslachtsrijp is.

Kattenbak
Een hele schone kattenbak is belangrijk. Zo voorkom je zo veel mogelijk dat ze andere plekken gaat zoeken om haar urinegeur achter te laten. Plast ze toch in huis, dan vind je in dit artikel tips om het schoon te maken.

 Kruiden en feromonen
Veel katten zijn gek op kattenkruid (catnip). Is dat bij jouw katje het geval dan kan dat voor een uurtje afleiding zorgen. Er zijn ook natuurlijke kruiden zoals homeopathische middelen waar sommige katten goed op reageren, maar dat moet je uittesten met kleine beetjes. Ook kan je feromonenspray gebruiken (Feliway). Dat kan je in elke dierenzaak en bij de dierenarts krijgen.

Steriliseren
De enige definitieve oplossing is het steriliseren van je kat en dat voorkomt dus een hoop ellende (Dierenziekenhuis Stroowaert) voor poesje en baasje. Dit kan al voor dat  ze voor het eerst krols wordt. Je krijgt niet langer te maken met ander gedrag doordat de hormonen alle kanten opvliegen, je loopt geen risico meer op ongewenste gezinsuitbreiding en de buurtkaters hebben ook niets meer bij je te zoeken.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.