Waarom jouw katten met elkaar vechten

Leonie van Houwelingen heeft twee katten van 4 jaar, een broer en zus, die het meestal goed met elkaar kunnen vinden. “Maar soms vechten ze en zie ik overal plukken haar. Hij valt voornamelijk aan, gaat bovenop haar liggen en bijt. Wel zijn beide al geholpen op jonge leeftijd. Is dit gedrag normaal en zo niet, wat kan ik eraan doen? Kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts geeft antwoord.  

Liesbeth PutsLiesbeth, eigenaresse van Praktijk voor Kattengedrag kijkt niet op van deze vraag. “Het is geen raar gedrag,” vertelt ze. “Katten die tussen de 2 en 4 jaar oud zijn worden sociaal volwassen. In de vrije natuur gaan ze er dan op uit om een eigen territorium te verkrijgen. Katten worden dan zelfstandig en verlaten de groep.”

Meer ruimte
“Bij katten die binnenshuis leven is er ook zo’n periode en kan er verandering in gedrag optreden. De belangrijkste verandering is dat katten meer ruimte nodig hebben. Dan zie je bijvoorbeeld dat ze de kattenbak niet meer willen delen, niet meer samen willen eten of een eigen slaapplek willen.”

Eigen slaapplek
Volgens Liesbeth zou de oplossing voor Leonie kunnen zijn dat broer en zus voortaan alles voor zichzelf hebben. Een eigen slaapplek, eigen plek om te eten en een eigen kattenbak.

Eigen leven
“Om helemaal zeker te zijn of dit de goede oplossing is, moeten de katten wat meer geobserveerd worden. Leonie kan kijken hoe de katten met elkaar omgaan, of ze in elkaars buurt slapen of dat ze totaal langs elkaar heen leven.”

Geen sex
En het springen en bijten? Is dat raar gedrag? “Nee, het heeft niets te maken met sex of dominantie”, laat Liesbeth weten.  “Het lijkt meer op uitdagen tot spelen en dat hij hoopt dat z’n zusje mee wilt spelen.

Spelmomenten
Vaak zie je dat katers meer behoefte hebben om te spelen dan poezen. Als dat bij de kater van Leonie het geval is, zou ze bijvoorbeeld vaste spelmomenten inbouwen zodat ze hem zo meer te doen geeft.

Bange poes
“Let wel op hoe het gedrag van de poes zich ontwikkelt. Als ze bang wordt dan gaat het niet meer gelijkwaardig op en kan Leonie het beste een kattengedragdeskundige inschakelen. Maar als de poes ook nog met haar broertje speelt is er minder aan de hand.

Meer Petsie
Je kan Petsie vinden op FacebookTwitter, Instagram en natuurlijk onze blog. Maak je gebruik van Twitter of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten!

Anderen lazen ook: 
1. Waarom zijn er honden- en kattenjaren? 
2, Mijn kat lust geen brokjes, is dat erg? 
3. Kat en een baby, kan dat samen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.