Voorkom de winterdip bij je hond en kat

Bijna niks menselijks is onze harige vrienden vreemd.  Ze kunnen ook last hebben van een winterdip.
In de winter zitten we meer binnen. Het koude, vieze en natte weer en weinig zonlicht hebben ook invloed op je hond en kat. Zeker als ze in de lente en zomer veel buiten zijn is dit seizoen echt wel anders.We geven een paar tips. 

Licht
Zorg voor voldoende licht in huis. Kom je laat thuis, dan is het een idee om timers op lampen te zetten. Je hond en kat rusten vaak als je weg bent, maar met te weinig uren licht worden ze misschien wat te passief.
Maak voor je kat een fijn en warm plekje voor het raam zodat ze overdag lekker naar buiten kan kijken. En je kan op een veilige plek een vogelhuisje buiten in het zicht hangen, gratis entertainment voor je kat en je helpt de vogeltjes de winter door.
Zorg dat je de langere  uitlaatronde met je hond plant als het nog volop licht is. Je ontkomt immers niet aan de eerste en de laatste sanitaire stop in het donker.

dog cat winter photo
Photo by radicalorthodox

Bewegen
Bank hangen, cocoonen, lekker gezellig doen… hoe je het ook wil noemen, over het algemeen zijn we minder actief in de winter.  Toch hebben je hond en kat ook dan voldoende actie in nodig, zowel fysiek als mentaal.
Spelen met je viervoeter is natuurlijk geen straf. Je wordt er zelf ook vrolijk van.  Dus neem die leuke serie op tv op en maak je hond, kat en jezelf flink moe.
Met je hond moet je natuurlijk naar buiten. Maak je er niet te makkelijk vanaf.  Een stevige wandeling en een frisse neus zijn voor jou net zo goed.  Is het echt een paar dagen te gortig weer en wil Fikkie ook zo snel mogelijk naar huis? Organiseer dan een playdate met een van zijn beste vriendjes.

Voeding
Let ook op de porties eten die je geeft. In de winter is net ietsje minder beter als je viervoeter aanleg heeft om dikker te worden.
Ook kan je eten gebruiken om je kat of hond tot actie aan te zetten. Verzin zoekspelletjes met brokjes of snoepjes.  Je hebt tijd zat om wat in elkaar te knutselen met karton, oude dekens of lege flessen.

Stram
Heb je een ouwetje in huis? Dan kunnen de gewrichten wat meer geen opspelen in de winter. Artrose komt bij veel oude honden en katten voor en als het koud is kunnen ze daar meer last van hebben. Dus als je bank weer eens helemaal onder de haren zit, wordt dan niet gelijk kribbig. Misschien ligt die toch echt veel lekkerder en warmer dan die oude mand in de hoek op de koude grond.

 Hoofdfoto: www.pixgood.com

Anderen lazen ook:
1. Met je hond door de sneeuw? Vijf wintertips
2. Hond en kat aan de antidepressiva
3. Vraag het aan dokter Dewilde

Meer Petsie
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter,Instagramen Pinterest.
Maak je gebruik van Twitter, Pinterest of Instagram? Voeg dan#petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.