Dierenarts Anton Fennema

Uit de praktijk van dokter Fennema – geluk bij een ongeluk

Deze week heeft dierenarts Fennema  Boxer Bowie op bezoek met meer dan één probleem. 

Slome boxer
“Dokter, onze hond is al dagen sloom en hij braakt bloed.” Mevrouw Rietberg kwam met deze openingszin de praktijk binnen. Achter haar aan slofte de Boxer Bowie. Bowie had bleke slijmvliezen en bloedonderzoek wees uit dat hij bloedarmoede had.

foto: commons.wikimedia.org
foto: commons.wikimedia.org

Buikpijn
Bij het lichamelijk onderzoek bleek dat Bowie pijn in zijn buik had. Ze vroeg of de bloedarmoede door het bloedverlies bij het braken kon komen. “Dat is heel goed mogelijk,” zei ik “we zullen zien wat een  röntgenfoto ons voor informatie verschaft.”

Vreemde voorwerpen
Op de foto bleek dat Bowie een maag vol vreemde voorwerpen had. “Die moeten er in ieder geval uit” zei ik, “wat het is weet ik niet maar het ziet er op de foto scherp uit, daar zal het bloedverlies wel van komen.”

Schilder
Snel werd alles in gereedheid gebracht voor de operatie. Vol spanning wachten we af wat er uit de maag zou komen. Het waren rare plastic vellen. “Oh, dat zijn delen van de verfwaaier van de schilder. We willen het huis in een ander kleur schilderen.” riep mevrouw Rietberg uit. Dat probleem was opgelost.

Geluk bij een ongeluk
Maar bij het openen van de buik was er veel bloed in de buik. Er bleek een kleine tumor in de milt te zitten die langzaam aan het bloeden was. “Dat is de werkelijke oorzaak van de bloedarmoede. Dank zij zijn vreemde eetlust hebben we dit op tijd ontdekt en heeft hij zo zijn eigen leven gered.” sprak ik tot mevrouw Rietberg die intussen al met de schilder aan het bellen was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.