Teckeldag voor schattige, eigenwijze hondjes

Vanuit heel Nederland komen zaterdag baasjes met hun teckel naar Zoetermeer voor de tweede editie van de teckeldag. De organisatie hoopt op de komst van honderdvijftig kleine viervoeters.

Dag van de Teckel
Het begon vorig jaar met een simpel idee van Patricia Tjepkema. De eigenaresse van ’t Dierenparadijs in de Dorpsstraat in Zoetermeer wilde een evenement organiseren waarbij een specifiek hondenras
een dag in het zonnetje wordt gezet. Het resulteerde in de dag van de teckel. ,,Het zijn kleine, schattige dieren die ook nog een tikje eigenwijs zijn,” zegt Tjepkema. ,,Dat was de reden om vorig jaar te starten met het evenement. Dat werd zo’n succes, dat er veel vragen zijn binnengekomen om het dit jaar opnieuw te doen.

Aanmeldingen
Zaterdag is het zover en staat de tweede editie van de Zoetermeerse dag van de teckel op de agenda. De aanmeldingen stromen binnen, aldus Tjepkema. ,,Vorig jaar waren er vijfenzeventig hondjes, nu staat de teller op honderddertig. Ik hoop dat we de honderdvijftig kunnen halen. Dat zou echt fantastisch zijn.”

Zelfs uit België
Opvallend verschil met vorig jaar is dat de deelnemers nu overal vandaan komen. Tijdens de eerste editie kwamen de teckels vooral uit de Haagse regio, nu komen ze vanuit heel het land. Tjepkema: ,,We hebben de eerste buitenlandse aanmelding binnen. Er komen vanuit België mensen met hun huisdier naar Zoetermeer. Waar die toestroom vandaan komt? Misschien omdat er weinig van dit soort evenementen zijn. Ik weet dat teckelfokkers soms een dag organiseren om een bepaald nestje tijdelijk te herenigen, maar van een teckeldag zoals wij die houden heb ik nog nooit gehoord. ”

Populair
Uit ervaring weet Tjepkema dat de teckel bijzonder populair is. ,,Mensen die denken dat er minder rondlopen in Nederland hebben het mis. Het is bij ons in de winkel een van de hondenrassen die het vaakst voorbijkomt. Of het een specifieke type mens is die deze soort hond wil? Nee, hoor, dat is net zo uiteenlopend als het soort teckel zelf. Die heb je in allerlei soorten en maten, net als hun baasjes.

Alles voor de hond
Tijdens de teckeldag is er veel te doen voor de hondjes en hun baasjes. Zo zijn er specialisten die een gezondheidscheck uitvoeren, worden er speciale teckelproducten verkocht en zijn er medewerkers van een trimsalon om de hondjes bij te knippen. Hoogtepunt vormt de zogenaamde teckelwandeling, waarbij de deelnemers in een feestelijke optocht door het oude Dorp trekken.

Navolging
Gezien de belangstelling voor de teckeldag lijkt het geen gekke gedachte om ook een ander hondenras in het zonnetje te zetten. Zover wil Tjepkema nu nog niet gaan. ,,Wij houden ieder jaar de chihuahuarace, maar daar blijft het bij. Aan deze twee evenementen hebben wij onze handen al vol.”

Meedoen
Hondeneigenaren die zich nog op willen geven voor de teckeldag kunnen een mailtje sturen naar tdierenparadijs@gmail.com.

Dit artikel verscheen in De Gelderlander
Foto: archieffoto AD Ron Jenner

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.