Mijn hond rijdt op mijn been, wat nu?

Je hond is je beste maatje, maar soms denk je dat hij dat wat te letterlijk neemt, want dan is hij wel erg intiem met je onderbeen bezig. Dat hij dan op jouw been rijdt, tot daar aan toe, maar bij andere mensen wordt het gênant. Waarom doet hij dat en kan je daar wat aan doen? 

Niet raar
Jonge hondjes rijden vaak al ze nog maar vier weken oud zijn, zowel reutjes als teefjes. Ook bij honden die met elkaar spelen  kan het een gewoon onderdeel zijn van de onderlinge communicatie zonder dat er iets seksueels aan de hand is. Soms zoeken ze bij elkaar de grens op  in hoever ze kunnen gaan of wat de status is binnen een groep. Niet te verwarren met de term dominantie die vaak wordt gebruikt. Daar heeft het haast nooit mee te maken. Rijden is in veel gevallen dus niets geks of vervelends, maar het werkt wel vaak op de lachspieren of schaamte van mensen.

foto: imgkid.com
foto: imgkid.com

Puberteit
Bij reutjes kan het rijden in de puberteit wel toenemen en ook als er een loops teefje rondloopt kan dit zowel bij reuen als teven rijgedrag geven. Is het rijden puur hier op gericht dan kan castratie of sterilisatie helpen, maar het lost het gedrag zeker niet in alle gevallen op.

Opwinding, stress en gewoonte
Wordt jouw been, andere honden of pluchen beesten te pas en te onpas misbruikt? Dan is de kans groot dat je hond overprikkeld is en zichzelf zo tot rust probeert te brengen. Ook onzekerheid of moeite hebben met nieuwe situaties kunnen de oorzaak zijn. Nog een mogelijkheid is obsessief gedrag, wat je bijvoorbeeld ook ziet als een hond constant schaduwen najaagt. Het kan ook  (zelf)aangeleerd gedrag of een gewoonte geworden zijn. Er is dus niet een specifieke reden waarom je hond dit doet.

foto: xtradog.com
foto: xtradog.com

Op onderzoek
Vind je het vervelend of lijkt het gedrag compulsief? Ga dan zelf eerst op onderzoek uit. Houdt bij wanneer je hond het doet. Kijk naar tijden en situaties. Bijvoorbeeld elke keer als je thuis komt, als er veel mensen of drukte is, elke avond rond dezelfde tijd. Hier kan je al veel uit afleiden.

Oplossen
Heel hard lachen, boos worden of elke keer wegduwen zal het probleem niet oplossen. Ook hangt het er vanaf hoe lang je hond dit gedrag al vertoont om hem of haar dit af te leren. Blijf in ieder geval rustig en sta op en draai je om. Leidt de hond af, met bijvoorbeeld een speeltje of snoepje en beloon ze als ze stoppen. Heeft je hond te veel energie, zorg dan dat je een andere routine opbouwt. Zoals meer of langer wandelen, spelen of nieuwe dingen leren zodat ze ook in hun hoofd ontspanning krijgen.

Bronnen: 
hetverdragvanpluto.be
pets.webmd.com 
psychologytoday.com 
thebark.com 
petfinder.com 
paws4udogs.wordpress.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.