Dierenarts Anton Fennema Stroowaert Dierenkliniek

Uit de praktijk van dokter Fennema- terugblik op sterilisatieproject

Dierenarts Anton Fennema zit midden in het Amazone regenwoud van Suriname. De afgelopen weken helpt hij daar het dierenasiel om zoveel mogelijk honden te steriliseren. Hoe is het gegaan? Hebben ze de magische 600 honden gehaald? 
Behalve honden steriliseren is er soms ook tijd voor wat ontspanning. Midden in het regenwoud zijn de dierenartsen op het moment. “We gaan de Voltzberg beklimmen en kijken of we de acht apensoorten van Suriname kunnen zien en natuurlijk de ontelbare vogelsoorten.”

Veel afzeggingen
Het project zit er weer op. “We hebben 522 honden kunnen steriliseren. Het is een groot aantal dat nog hoger had kunnen zijn als iedereen die een afspraak had gemaakt ook was gekomen. Maar dit jaar waren er bovengemiddeld veel afzeggingen. ”

Na de operatie gingen de honden en katten weer naar huis. "Betere zorg kunnen ze zich niet wensen", volgens Fennema. Foto: Anton Fennema
Na de operatie gingen de honden en katten weer naar huis. “Betere zorg kunnen ze zich niet wensen”, volgens Fennema. Foto: Anton Fennema


5000 puppy’s minder

“Toch is 522 honden een geweldig resultaat. Niet allen voor de honden zelf, maar ook omdat dat voor het komende jaar ongeveer 5000 puppy’s minder geboren zullen worden. (twee nesten per jaar met gemiddeld vijf pups).”

Geweldig team
“We hebben hard gewerkt en hadden een geweldig team van zeven goede dierenartsen 10 uitstekende stagiaires paraveterinairen en nog een aantal vrijwilligers die zorgden dat het proces van aanmelden, betalen en ophalen van de dieren goed verliep.

Lof
Ook de twee mannen die 522 setjes operatie-instrumenten reinigden en steriliseerden verdienen alle lof.

Onderkoeling bij 30 graden 
De dierenbescherming in Suriname was erg blij met het resultaat. Dit jaar werden er ook een aantal poezen gedaan. Bij een temperatuur van 30 graden celsius bleek dat onderkoeling toch nog op de loer lag. Maar gelukkig was voor de vrijwilligers niets te veel om de onderkoeling weer op te heffen.

Gezond 
Alle dieren gingen dan ook weer na de nodige zorg gezond naar huis. Zoals u op de foto kunt zien hadden ze zich geen betere zorg kunnen wensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.