Hond op afstand, toch viel hij mijn kind aan

Liza vroeg ons waarom een vreemde hond, die aan de lijn op een afstand met zijn baas liep, zomaar haar dochter beet. Die is nu doodsbang voor honden.

“Mijn dochter werd gebeten in haar bovenbeen, zonder waarschuwing of enige aanleiding, terwijl we hond (aangelijnd) en zijn baasje tegen kwamen en hen op 1,5 meter afstand passeerden. Hij vloog haar letterlijk aan… Waarom deed hij dat? Nooit was ze bang voor honden, nu als de dood…”
(foto: shrinkcandy.com)

We vroegen het aan gedragstherapeut Marieke van der Burgt.

“Beste Liza,

Ik kan me voorstellen dat u met veel vragen blijft zitten na zo’n enorm vervelende ervaring. Om te achterhalen waarom deze hond heeft gebeten, moet ik echter veel meer informatie krijgen. Honden kunnen namelijk agressie inzetten vanuit verschillende motivaties. Sommige honden handelen uit angst, omdat ze bijvoorbeeld als pup geen of weinig positieve ervaringen hebben opgedaan met kinderen of omdat ze iets vervelends hebben meegemaakt. Andere honden kunnen weer bijvoorbeeld handelen uit bescherming van hun eigenaar.  Het karakter van de hond speelt hier overigens ook een rol bij. Iedere hond is uniek evenals iedere combinatie hond – eigenaar.

Om tot de goede diagnose te komen is het ook van belang om de omstandigheden waarin het gedrag is opgetreden in kaart te brengen en wil ik meer weten van het gedrag en de lichaamshouding van de hond. Vaak geven honden namelijk signalen af voordat ze agressie inzetten, deze zijn in ieder geval door de eigenaar van deze hond niet goed waargenomen, waardoor hij of zij niet kordaat heeft kunnen reageren.

Ik kan u dus, met de aan mij gegeven informatie, geen specifiek antwoord geven op uw vraag. Hopelijk gaat de eigenaar van de hond wel professionele hulp inschakelen, zodat herhaling in de toekomst wordt voorkomen. De situatie voor uw dochter was in ieder geval zeer vervelend. U schrijft dat uw kind nu als de dood is voor honden. Er bestaan instanties waar u en uw dochter hiervoor hulp kunnen krijgen. “

Een voorbeeld van zo’n instantie is de Koningin Sophia Vereniging tot Bescherming van Dieren die met het  Sophia Snuffelcollege kinderen leert hoe ze veilig met honden om kunnen gaan en hun angst voor honden overwinnen.

Wie is Marieke van der Burgt
Marieke is gedragstherapeute voor honden, katten en konijnen.

Ze is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie. Een landelijk werkende organisatie, waarbij gediplomeerde en ervaren gedragstherapeuten zijn aangesloten.

Naast gedragstherapie en trainingen geeft ze vaak lezingen en presentaties over het herkennen en het begrijpen van de lichaamstaal en het gedrag van dieren. Daarnaast geeft ze les bij Tinley Academie en op verschillende MBO opleidingen.

Meer informatie over Marieke:
http://www.dierengedragsbegeleiding.nl/

Marieke en honden

Anderen lazen ook:
1. 9 redenen waarom een hond een kind bijt
2. De hond mee op wintersport, een goed idee?
3. Zo sla je die hondenliefhebber aan de haak

3 gedachten over “Hond op afstand, toch viel hij mijn kind aan”

 1. Hoi Marieke wij hebben een probleem .Sinds nov is onze kleinzoon van bijna 2 vast in nederland wat we erg fijn vinden. Maar nu komt het we hebben al 12 jaar een kooiker onze trouwe vriend maar erg jaloers en probeert zijn zin door te drijven .hij heeft nog nooit gebeten maar ik laat die kleine niet in zijn buurt komen mag wel een brokje geven als hij in de buggy zit .maar als hij hier is gaat de hond mand eten en drinken in de keuken waar een hekje voorzit wat ik ook niet leuk vind maar ik wil het risico niet nemen dat hij die kleine wat doet en dat wij onze trouwen vriend moeten laten inslapen snap ik weet niet of het goed is wat we doen kan jij me raad geven groetjes en een poot van Bandor

  1. Beste Diana en Bandor,

   We sturen je vraag graag door aan Marieke van der Burgt. We nemen ook contact met je op via info@petsie.nl zodat we telefonisch contact met je kunnen hebben.

   Vriendelijke groeten,
   Petsie.nl

  2. Het antwoord van Marieke van der Burgt:

   Beste Diana,

   Ik begrijp dat Bandor jaloers gedrag vertoont en dat u zich hierover grote zorgen maakt. Om u een goed advies te geven moet ik meer weten over de lichaamshouding en het gedrag wat Bandor vertoont naar uw kleinzoon. Pas als er achterhaald is wat de oorzaak is van het probleem kan ik u helpen. Ik adviseer u dan ook om een gedragsconsult te nemen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke van der Burgt
   Tinley-gedragstherapeut voor hond, kat en konijn
   Mede-eigenaar Tinley Gedragstherapie voor Dieren BV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.