Heeft mijn hond heimwee?

Je gaat op vakantie en je hond gaat mee of hij gaat uit logeren. Kan hij dan last hebben van heimwee?  Er zijn symptomen die je kan herkennen en we geven tips.

Je hond is een gewoonte- en sociaal dier. Een vertrouwde omgeving, het gezelschap van het baasje en vaste tijden voor activiteiten vindt hij fijn. Een vakantie gooit dat behoorlijk overhoop. De ene hond heeft daar meer last van dan de andere.

Symptomen
Gaat  je hond mee dan kan hij erg plakkerig worden. Jij bent de veilige haven. Of hij nu mee is of uit logeren is zijn gedrag  kan veranderen zoals piepen, janken, veel blaffen,  geen rust vinden, hijgen of veel meer slapen.  Of niet willen eten en dus afvallen. Extreme gevallen worden echt ziek , van compleet lethargisch  of vage klachten tot overgeven.  Gelukkig zijn ze thuis dan weer heel snel de oude.

foto: www.advisortravelguide.com
foto: www.advisortravelguide.com

Weglopen
Neem je je hond mee op vakantie, let dan extra goed op dat je hond niet weg kan lopen als je hem even alleen laat of samen gaat wandelen. Of hij nou op zoek wil naar de baas of zijn jachtinstinct volgt door een loslopend konijn, in een vreemde omgeving is het veel lastiger om de weg terug te vinden en zelf heb je ook minder aanknopingspunten over waar hij zou kunnen zijn. Zorg in ieder geval dat hij gechipt is en dat hij een tag aan zijn halsband of tuigje heeft waar je telefoonnummer opstaat.

Spulletjes van thuis
Geuren zijn erg belangrijk voor je hond. Neem of geef zijn eigen mand, speeltjes en iets waar jouw geur ophangt mee. Dat geldt ook voor zijn voeding. Misschien is je vaste voer niet te krijgen in het buitenland of verdraagt hij het eten bij het pension niet zo goed.

Vaste oppas 
Heb je een vaste oppas bij je thuis of familie of vrienden waar je hond altijd blijft als je weg bent, dan voorkom je uiteraard dat er grote veranderingen voor je hond zijn. Heb je een nieuw adres? Dan kan je voor dat je weg gaat je hond al een paar keer daar langs brengen, dan kan hij wennen en hoor je snel genoeg of hij last van heimwee heeft of niet.  En jij kan ook een keer wat plannen waarvoor je lang van huis weg bent en waar je hond niet mee naar toe kan.

Hoofdfoto: https://dakotasden.files.wordpress.com/2012/02/suitcase-dog.jpg

Anderen lazen ook:
1. Rouwen honden ook?
2. Help, de hond van de buren blaft constant
3. Mijn hond begrijpt me, echt. 

Meer Petsie
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter en Pinterest. Maak je gebruik van Twitter of Pinterest? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.