Dierenarts Anton Fennema Stroowaert Dierenkliniek

Uit de praktijk van dokter Fennema – Kameleon Japie

De assistente kwam direct naar mij toe vanochtend. “Er heeft iemand gebeld met een kameleon” sprak ze. Ik verschoot van kleur. Die zien we namelijk niet dagelijks. 

Wanhopig
Ik belde de eigenaar direct terug. “Ik hoorde dat u een probleem had met een kameleon” begon ik het gesprek. Hij zei enigszins wanhopig: “ Ik weet niet meer wat ik moet, niemand kan me helpen.” “Rustig maar, vertel eerst maar eens vanaf het begin wat er allemaal aan de hand is” zei ik.Kameleon 1Cloaca
De man vertelde dat hij een kameleon had met een cloacaprolaps (een uitstulping van de cloaca). En dat hij van diverse kanten allerlei adviezen had gekregen maar dat hij nu niet meer wist wat hij moest doen, want het werd alleen maar erger.

Spoedgeval
”Hmm het is dus al enige tijd begrijp dat goed?” vroeg ik. “Ja, ja dat is al een week zo” antwoordde hij. Nu is een cloacaprolaps eigenlijk altijd een spoedgeval. Dat zag er niet best uit dus. “kom maar direct hierheen” zei ik en legde uit waar ons dierenziekenhuis zich bevond.Kameleon 2

Amputatie
Toen de man op de praktijk kwam zag ik het al. “er is een stukje afgestorven, dat moet geamputeerd worden en dan moet de cloaca tijdelijk vernauwd worden met een speciale hechting. Dat doen we allemaal onder narcose.” Ik zag hem verbaasd kijken. “Jazeker, kameleons kunnen ook onder narcose en gewoon geopereerd worden.” Zijn ogen begonnen op die van de kameleon te lijken. Ze werden zo groot als schoteltjes. “Dat moet dan maar gebeuren.” sprak hij, en hoofdschuddend verliet hij de praktijk.Kameleon 3

Internet
Na de operatie belde ik op om te vertellen dat de kameleon die naar de naam Japie luisterde opgehaald kon worden. “Hij heeft het dus overleeft?? “Nou, nou een beetje vertrouwen had ik wel verwacht.” lachte ik. “Hoe bent u trouwens bij ons terecht gekomen? “.  “Nou “, sprak hij,  “mijn schoonmoeder googlede ‘kameleon met clacaprolaps’ en toen kwam een column uit 2009 naar boven. Zo wist ik dat u daar ervaring in had.” . Waar het internet allemaal niet goed voor is!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.