Tips om je kat zonder drama’s in reismand te krijgen

Gaan de haren van je kat recht omhoog staan als ze de reismand ziet?  Dan begint een trip naar een pension of naar de dierenarts niet al te best. Je kat in de stress en jij onder de krassen, dat wil je niet. 

Positief
Het beste wat je kan doen is je kat de reismand niet met negatieve dingen te laten associëren. Plaats de reismand met de deur open minimaal een maand in huis voor dat haar er mee gaat vervoeren. Nog beter is de mand altijd in huis te hebben.

foto: www.cathealthy.ca
foto: www.cathealthy.ca

Fijn plekje
Leg haar favoriete dekentje er in zodat de geur vertrouwd is. Doe speeltjes en snoepjes in de reismand. Dat stimuleert je kat om de mand te onderzoeken. Zet haar eten in de buurt neer en plaats het elke dag een beetje dichterbij tot je het voerbakje in de reismand kan zetten. De mand wordt zo een fijn plekje en een vast onderdeel van haar territorium. Ziet je kat de mand als een fijne rustplek, dan maakt het het reizen later alleen maar makkelijker.

Goede reismand 
Als je een reismand aanschaft kijk dan of hij makkelijk aan de bovenkant open kan en zorg dat er een deurtje aan de voorkant zit. Er zijn zelfs manden met een luikje bovenop waardoor je kat bij de dierenarts makkelijk eruit gehaald kan worden.

The MSPCA–Angell http://www.mspca.org/
The MSPCA–Angell http://www.mspca.org/

In de auto
Je kat laten wennen aan ritjes in de auto is ook belangrijk.  Zorg dat de reismand goed vaststaat en leg binnen al een dekentje of handdoek over de mand zodat ze zich veilig voelt. Maak een kort ritje en geef haar daarna thuis snoepjes en/of speel met haar. Uiteraard moet je dit vaker doen en kan je dit opbouwen door de ritten wat langer te maken.
Het dekentje over de mand is ook fijn als je in de wachtkamer bij de dierenarts zit. Zo vermijd je dat ze aangestaard wordt door andere dieren en mensen die daar ook zitten te wachten.

The MSPCA–Angell http://www.mspca.org/
The MSPCA–Angell http://www.mspca.org/

Geen tijd om te wennen
Moet je je kat vervoeren en heb je geen tijd gehad om haar te laten wennen, dan kan je het toch iets makkelijker maken. Leg dan ook het favoriete dekentje in de mand, spuit er feromonenspray in of leg er kattenkruid in. Haal de bovenkant van de reismand en zet de onderkant met de voorkant tegen een muur aan. Zet je kat in de mand, maak de bovenkant vast en plaats dan het voordeurtje er weer in.

Spoed of agressief
Moet je heel snel handelen of is je kat agressief als ze de mand in moet? Pak je kat dan in een handdoek en zet haar met handdoek en al in de mand. Ook hier heb je weer een mand nodig waar de bovenkant af kan of eentje met een bovenluik.

www mspca org 3
The MSPCA–Angell http://www.mspca.org/

 Video
In deze video (Engels gesproken) legt de dierenartsassistente nog een keer stap voor stap uit hoe je je kat veilig in haar reismand kan krijgen.

Bron: The MSPCA–Angell http://www.mspca.org/

Een gedachte over “Tips om je kat zonder drama’s in reismand te krijgen”

  1. Je idee om een feromonenspray in de mand te leggen spreekt me aan. Kortgeleden heb ik een poesje gekocht, en binnenkort ga ik op een zakenreis. Deze kaar laat ik ze in een kattenpension blijven, maar volgende keer reizen we samen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.