Pientere asielhond helpt jongen met autisme

Moeder Amanda Gilbert Granados zat jarenlang met haar handen in het haar: ze wilde haar zoontje zo graag eens een knuffel geven maar lichamelijk contact ging niet omdat Joey het syndroom van Asperger heeft. Ze dacht hem nooit aan te kunnen raken, maar pitbull Roxy bracht daar verandering in.

Worstelen
De vrouw uit Los Angeles zag haar zoontje Joey worstelen met het leven. In de kleuterklas werd hij zes keer van school gestuurd voor gedrag dat hij niet kon controleren. Stil zitten was namelijk een marteling voor hem en soms sloeg hij zichzelf.

Asperger
Toen hij zeven jaar was, werd de diagnose syndroom van Asperger gesteld. Het is een vorm van autisme die gekenmerkt wordt door beperkingen in sociale interacties, interesses en activiteiten.

Afschuw
Het moeilijkste was zijn afschuw voor lichamelijk contact. Moeder Amanda wilde haar zoon omhelzen en knuffelen of gewoon een kus geven,maar dat kon ze nooit.

De jaren vlogen voorbij en het leek erop dat ze het nooit zou kunnen. Hoe goed de intelligente jongen het ook deed op school, sociale contacten bleven erg moeilijk.

Een paar maanden geleden kwam daar plots verandering in. Er kwam een nieuwe vriend in het leven van Joey. Tijdens de eerste ontmoeting met de asielhond ontstond er meteen een band tussen de autistische jongen en de pitbull.

Het moment waarop Roxy en Joey voor het eerst aan elkaar werden voorgesteld. Foto: copyright Amanda Granados
Het moment waarop Roxy en Joey voor het eerst aan elkaar werden voorgesteld. Foto: copyright Amanda Granados

Dikke kus
Roxy maakte Joey zo gelukkig dat ze het onmogelijke voor elkaar kreeg. Joey gaf zijn moeder vanuit het niets plots een dikke, spontane kus op de wang. ,,Ik word nog steeds emotioneel als ik eraan terugdenk”, vertelde Amanda aan Today.

,,Jarenlang wilde hij me geen knuffel geven of mijn hand vasthouden en dat was logisch gezien zijn autisme. Toen kwam de hond in zijn leven en die leerde hem om affectie te geven. Hij pakt mijn hand vast nu! Hij omhelst me! De eerste keer dat ik een kus van hem kreeg, was toen Roxy voor het eerst mee naar huis kwam.”

Hart
Joey, nu 14, verklaart dat de pitbull alles makkelijker maakt voor hem. Voor de viervoeter in zijn leven kwam, was de jongen zelfs niet in staat om met zijn broertjes te spelen. ,,Ik had weinig vrienden maar dankzij Roxy maak ik nieuwe vrienden”, aldus de jongen. ,,De hond heeft mijn hart geopend.”

Beste vriend
Zijn moeder bevestigt dat Roxy de beste vriend van Joey is geworden. ,,Soms is hij slechtgezind, maar als Roxy in zijn buurt komt klaart zijn humeur onmiddellijk op. Zijn autisme speelt geen rol voor haar, zij oordeelt niet. Ze houdt gewoon van hem zoals hij is. Kinderen met autisme worden vaak verkeerd begrepen, net zoals het geval is met pitbulls. Misschien hebben ze daarom zo’n uitstekende band.”

Dit artikel verscheen in Twentsche Courant/Tubantia.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.