kat na een week uit boom gehaald door professionele boomklimmer

Het had heel wat voeten in de aarde, maar woensdagavond is het dan toch gelukt om een kat die al een week in een 20 meter hoge grove den aan de Aamweg in Buurse zat te bevrijden.

Boomchirurg Michel Oude Ophuis uit Hertme was de man van de avond. Nadat de brandweer twee keer tevergeefs had geprobeerd om het dier uit de boom te halen, werden door de Dierenambulance Enschede professionele boomklimmers aangezocht om de klus te klaren.

copyright: Twentsche Courant/Tubantia
copyright: Twentsche Courant/Tubantia

Ontsnapping
Rond 20.00 uur trekt Oude Ophuis zijn uitrusting aan. Hij zekert zich goed en klimt voetje voor voetje naar boven. De kat kijkt nieuwsgierig naar beneden. Het beestje heeft zich op een oud vogelnest gevestigd en hangt zijn kopje over de rand om zijn bevrijder, die hij voorlopig nog als vijand ziet, nauwgezet in het oog te houden. Toch laat het dier de boomklimmer vlakbij komen. Thuis heeft Oude Ophuis een rugzak zo geprepareerd dat, wat er in gaat, er niet meer uit kan. Als hij de kat te pakken heeft, stopt hij hem met een vlugge beweging in de handige tas en op de grond klinkt applaus. Maar een kat laat zich niet zo maar vangen; hij ontsnapt toch. Het beestje loopt vervolgens vliegensvlug over de takken naar een andere boom en gaat daar op het uiterste puntje zitten. Oude Ophuis kan opnieuw beginnen.

copyright: Twentsche Courant/Tubantia
copyright: Twentsche Courant/Tubantia

Kattenheld
Hij klimt hijgend en zwoegend in de tweede boom omhoog en de kat verplaatst zich nu naar het hoogste punt. De boomklimmer beweegt zich vervolgens zo tactisch door de boom dat de kat geen kant meer uit kan. Wederom grijpt Oude Ophuis het beestje in de kladden. Opnieuw verdwijnt de kat in de rugzak, die nu extra goed wordt afgesloten. ,,Hier komt ie niet meer uit,’’ roept de ‘kattenheld’.

copyright: Twentsche Courant/Tubantia
copyright: Twentsche Courant/Tubantia

Veilig en wel bereiken Oude Ophuis en de kat de grond. De medewerkers van de dierenambulance schudden de kat uit de zak in een bench waar een schoteltje water en wat blikvoer klaar staan. De kat valt er op aan als een uitgehongerde wolf. Vrijwilligster Ine Jannink valt de boomklimmer in de armen. ,,Bedankt, man.’’

copyright: Twentsche Courant/Tubantia
copyright: Twentsche Courant/Tubantia

Dit artikel verscheen in Tubantia.
Alle foto’s: copyright  Twentsche Courant/Tubantia
Hoofdfoto: Toma Tudor voor Twentsche Courant/Tubantia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.