Medaille voor hond die gewond baasje beschermde

Een hond die het leven van een tiener redde na een auto-ongeval, heeft een flinke beloning gekregen. Sako werd opgenomen in de spreekwoordelijke ‘Hall of Fame’ voor dieren.

Heldendaad
Elk jaar worden in Canada enkele viervoeters in het zonnetje gezet die een heldendaad hebben verricht.In juni 2014 was het de beurt aan de vierjarige King Shepherd om uit te blinken.

Ongeval
Phillips-Garcia (16) was samen met zijn tante, een neef en een vriend gaan vissen. Op de terugweg ging het helemaal mis. De auto gleed van de weg en viel meer dan honderd meter steil naar beneden. De andere inzittenden waren op slag dood, maar de jongen en de hond werden uit de auto geslingerd en wisten de zware crash te overleven. Phillips-Garcia verloor het bewustzijn en kon amper bewegen toen hij weer wakker werd.

Gebroken sleutel- en dijbeen
,,Ik voelde met mijn hand aan mijn hoofd en ik zag enkel nog bloed”, herinnert de jongen zich. Er stak ook een bot uit zijn been. Artsen zouden later een gebroken sleutel- en dijbeen bij hem vaststellen.

Verwarmen
Sako week geen centimeter van zijn zijde en hield hem ’s nachts warm. ,,Bij een gewonde die misschien in shock verkeert, is de lichaamstemperatuur cruciaal om te overleven”, aldus agent Kris Clark.

Wolven
Daar stopt het heldenverhaal echter niet. Sako sleurde de jongen ook naar een beek om water te drinken en wist zelfs enkele wolven te verjagen. ,,We zouden net gaan slapen toen ik dat gehuil hoorde”, aldus Phillips-Garcia. ,,Sako stond meteen recht en ging in de aanval. Ik hoorde hen vechten in de bosjes.”

Leven gered
De trouwe viervoeter bleef bij Phillips-Garcia tot ze veertig uur later gevonden werden door een reddingsteam. ,,Hij heeft het leven van mijn zoon gered”, beseft moeder Fawn Adolph.

Medaille
Voor zoveel moed en zelfopoffering ontving Sako afgelopen maandag een medaille. In de afgelopen 47 jaar hebben 140 honden, 27 katten en één paard het tot de Dieren Hall of Fame geschopt.

Dit artikel verscheen in Twentsche Courant/Tubantia.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.