Katten lijden honger door tekorten Dierenvoedselbank

Katten die eten krijgen via de Dierenvoedselbank Haaglanden lijden honger. Er is voor zeker dertig poezen geen eten. De oorzaak: steeds meer eigenaren van huisdieren maken gebruik van de voedselbank en niemand valt af.

Het is een absoluut dieptepunt sinds de oprichting van de Dierenvoedselbank Haaglanden. Deze week is er geen kattenvoeding voor tussen de 30 en 35 pluizige viervoeters. Geertje Kranen, oprichter van de dierenvoedselbank zit met de handen in het haar. Vanmiddag staan poezeneigenaren alweer op de stoep, te wachten op het broodnodige eten voor hun geliefde dier.

Schuldhulpverlening
Kranen richtte de voedselbank in januari vorig jaar op voor regiogenoten, die in de financiële problemen zijn geraakt en reeds in het bezit waren van een dier. Deze mensen zijn ingeschreven bij de voedselbank of volgen een traject in de schuldhulpverlening. ,,Omdat deze mensen al helemaal zijn doorgelicht voor ze in aanmerking komen voor de schuldhulpverlening of voedselbank, weten we ook welke dieren ze al in bezit hadden. De dierenvoedselbank is uitdrukkelijk niet bedoeld voor nieuwe dieren.”

Dierenvoedselbank Haaglanden bleek aan een grotere behoefte te voldoen dan Kranen zelf ooit had kunnen denken. Elke week krijgt ze er tussen de drie tot vijf aanmeldingen bij. Inmiddels maken zeventig huisdiereigenaren met in totaal zo’n 350 dieren gebruik van de dierenvoedselbank. Uiteenlopend van vissen, vogels, hamsters en poezen tot grote honden.

,,We proberen wel te bemiddelen om dieren af te staan, maar dat is niet altijd mogelijk. Een hond naar een asiel brengen kost meer dan honderd euro. Dat is geld dat deze mensen niet hebben,” zegt Kranen.

En er is er nog geen regiogenoot die uit het bestand is verdwenen. ,,Dat gebeurt pas na twee jaar. Net als bij de gewone voedselbank is er een maximum periode dat je er gebruik van mag maken.”

Maar juist deze behoefte brengt Kranen nu in de problemen. Ze krijgt domweg niet genoeg voedsel binnen. ,,We zijn afhankelijk van particulieren en dierspeciaalzaken. We zijn langs geweest bij de grote fabrikanten, maar zij brengen hun restanten, vertelden ze mij, naar het buitenland.”

Dierenspeciaalzaak
Twee weken geleden dreigde Kranen ook al niet genoeg kattenvoer te hebben, maar toen werd ze op het laatste moment gered door een dierenspeciaalzaak. Nu is het tekort zo groot dat de oprichtster denkt dat het niet goed meer komt. ,,Ik weet het ook niet meer. Ik zie het heel somber in.”

Dit artikel verscheen in PZC.  Foto: ANP

Helpen
Meer weten over de Dierenvoedselbank of wil je ze helpen?  We interviewden de Dierenvoedselbank onlangs. ‘Hond of kat en weinig geld? Dierenvoedselbank biedt uitkomst’.In dat artikel vind je onderaan ook de websites.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.